Патријарх Порфирије служио помен за страдале у Медачком џепу :: Semberija INFO ::

 

Патријарх Порфирије служио помен за страдале у Медачком џепу


ГОСПИЋ - Патријарх српски Порфирије служио је данас свету архијерејску литургију у манастиру Усјековања главе Светог Јована Крститеља у селу Медак, код Госпића, а затим и помен невиним цивилним жртвама и ратним заробљеницима страдалим у нападу Хрватске војске на Медачки џеп у септембру 1993. године.

Патријарху Порфирију саслуживали су епископ горњокарловачки Герасим и свештенство из више епархија Српске православне цркве.

На крају литургије, која је служена на празник Усјековање главе Светог Јована Крститеља и Сабор српских светитеља, патријарх Порфирије је освештао славске дарове и преломио славски колач поводом славе манастира у Медаку.

Операција "Медачки џеп" одиграла се између 9. и 17. септембра 1993. године, а почела је изненадним нападом на српска села на подручју Медачког џепа код Госпића, која су се 18 мјесеци налазила под заштитом УН.

Током напада на српска подвелебитска села, послије окрутног злостављања убијено је 88 цивила и ратних заробљеника, спаљене су, порушене и опљачкане њихове куће и друга имовина.


Танјуг / Независне