Двјеста дана сукоба у Украјини: Запорожје поново на електро-мрежи, реактор искључен :: Semberija INFO ::

 

Двјеста дана сукоба у Украјини: Запорожје поново на електро-мрежи, реактор искључен


МОСКВА/КИЈЕВ - Двјеста дана сукоба у Украјини. Зеленски тврди да је од почетка контраофанзиве украјинске војске ослобођено 2.000 квадратних километара. Руске снаге прегруписане из Балаклије и Изјума у Доњецк. Балаклија потпуно под контролом украјинских снага, тврди Кијев. Све очи упрте у нуклеарку у Запорожју.

14:31- Запорожје поново на електро-мрежи, реактор искључен

Међународна агенција за атомску енергију (ИАЕА) саопштила је данас да је обновљен резервни далековод до нуклеарне електране Запорожје унутар територије Украјине, чиме је обезбјеђена спољна електрична енергија неопходна за хлађење реактора.

У објави на Твитер налогу ИАЕА се наводи да је након што је јуче обновљен далековод у Запорожју искључен последњи оперативни реактор који је током протекле недеље обезбјеђивао струју за нуклеарку након што је она искључена са мреже.

ИАЕА објашњава да струја за нуклеарку сада може да долази са мреже умјесто из реактора.

Раније данас члан администрације Запорошке области Владимир Рогов саопштио је да је у запорошкој нуклеарној електрани искључен последњи, шести реактор који је радио.

13:11 -Украјинске снаге напредују у региону Харкова

Украјинске снаге напредују сјеверно од града Харкова, на истоку земље, и налазе се на 50 километара од границе са Русијом, а дјелују офанзивно и на југу и истоку харковског региона, потврдио је данас главни украјински командант Валериј Залужњи.

Он је, на налогу на “Телеграму”, написао да су украјинске снаге овог мјесеца повратиле више од 3.000 километара квадратних територије и да настављају да ослобађају подручја која је окупирала Русија.

Ројтерс није могао одмах да потврди те успјехе украјинске војске. 

Украјинске снаге су јуче саопштиле да су ушле у град Купјанск и Изјум у харковској области.

Купјанск је важно жељезничко чвориште.

12:34 -Лондон демантује Путина да је мало жита стигло за сиромашне

Британско Министарство одбране демантовало је данас тврдње руског предсједника Владимира Путина да је у сиромашне земље стигла јако мала количина житарица извезених из Украјине према споразуму, уз посредовање УН.

Позивајући се на податке УН, британско Министарство наводи на Твитеру да је око 30 одсто извезеног жита допремљено државама са ниским и средњим приходима у Африци, Азији и на Блиском истоку.

Путин је у сриједу изјавио, не цитирајући изворе, да су само два од 87 бродова са 60.000 тона различитих пољопривредних производа, стигла у сиромашне земље.

Споразум о извозу житарица из украјинских црноморских лука, постигнут уз посредовање УН и Турске, почео је да се примјењује прошлог мјесеца, подсјетио је Ројтерс.

Градоначелник Николајева: Рањено девет у руском гранатирању

У ноћи између суботе и недеље руска војска је гранатирала Николајев, при чему је рањено девет особа, објавио је данас градоначелник Николајева Олександар Сјенкевич.

Према његовим ријечима, четворо рањених се и даље налази у болници.

“Николајев је синоћ био снажно гранатиран. Оштећени су стамбени објекти. Према прелиминарним подацима, девет особа је рањено, а четворо је још у болници”, наводи се у објави градоначелника Николајева, који се огласио на свом Телеграм каналу.

11:14 - Стремоусов : Украјинске трупе трпе глобалне губитке и поразе на херсонском правцу

Украјинске трупе трпе глобалне губитке и поразе на херсонском правцу, изјавио је замјеник начелника регионалне администрације Кирил Стремоусов.

„У херсонском правцу све је стабилно. Штавише, рећи ћу да нацисти трпе глобалне губитке и поразе”, написао је Стремоусов на свом Телеграму. Према његовим ријечима, Херсон је потпуно безбедан.

Украјинске трупе су покушале су да изведу контраофанзиву крајем августа. Руско Министарство одбране саопштава да се сви ови покушаји одбијају и да украјинске трупе трпе велике губитке у људству и техници.

10:29 - Електроснабдевање Енергодара послије обуставе рада Шестог енергетског блока Запорошке нуклеарне електране остварује се неометано, саопштиле су градске власти.

„Реактор је искључен безбједно. Електроснабдјевање града се обавља у редовном режиму, стамбени сектор се снабдјева електричном енергијом у потпуности”, наведено је у саопштењу на Телеграму.

Раније су власти Запорошке области саопштиле да се обуставља рад и последњег, Шестог енергетског блока Запорошке нуклеарне електране.

10:02 - Кадиров: Вратићемо градове, НАТО шејтани ће бити поражени

Чеченски лидер Рамзан Кадиров рекао је данас да ће сви градови које је Русија изгубила у контраофанзиви украјинске војске у области Харков бити враћени назад, а да ће, “НАТО шејтани” бити поражени.

Министарство одбране Русије је у суботу саопштило да су руске трупе из Балаклеје и Изјума прегруписане у правцу Доњецка како би се постигли циљеви специјалне војне операције за ослобађање Донбаса.

“Министарство одбране је разјаснило ситуацију, због чега су градове Изјум, Купјанск, Балаклеју напустили, у правцу Харкова”, подсјетио је лидер Чеченије, пренела је агенција РИА Новости.

Кадиров је рекао да је 10 хиљада бораца спремно да оде тамо.

“Ускоро ћемо стићи у Одесу , а ви ћете видјети конкретне резултате”, рекао је Кадиров у аудио поруци на свом Телеграм каналу.

9:51 - Узбуна због ваздушне опасности објављена је на цијелој територији Украјине, преносе украјински медији.

8:47 – Оборено око 35 украјинских ракета испаљених у правцу Нове Каховке

Руски систем противваздушне одбране оборио је око 35 ракета које је украјинска војска испалила у правцу Нове Каховке у Херсонској области, саопштила је администрација Каховског рејона.

У саопштењу се додаје да није забиљежено оштећење објеката на територији града.

Украјинска војска редовно изводи ракетне нападе на Каховску хидроелектрану, путеве и цивилну инфраструктуру.

8:34 -  ДНР: Украјинска војска је у протекла 24 сата 35 пута гранатирала Доњецку Народну Републику

Украјинска војска је у протекла 24 сата 35 пута гранатирала Доњецку Народну Републику, испаливши 171 јединицу муниције, саопштило је Представништво ДНР у Заједничком центру за контролу и координацију питања повезаних с ратним злочинима Украјине.

У гранатирању је оштећено 25 домова у Доњецку и Горловки, као и седам објеката цивилне инфраструктуре.

8.01 - Зеленски: Украјина ће размотрити испоруку угља Пољској

Украјина ће размотрити да ли може хитно да испоручи сусједној Пољској 100.000 тона термалног угља како би јој помогла да преброди предстојећу зиму, изјавио је предсједник Украјине Володимир Зеленски.

У синоћњем обраћању, Зеленски је такође, рекао да је наредио да се убрзају радови на модернизацији далековода од украјинске нуклеарне електране Хмељницки до Пољске, пренио је Ројтерс.

“Наложио сам кабинету да разради могућност хитне испоруке 100.000 тона термалног угља Пољској. Имамо довољне количине за себе и можемо да помогнемо нашој браћи да се припреме за ову зиму”, истакао је Зеленски.

Пољска се ослања на угаљ за око 70 одсто производње електричне енергије.

7.20 - Русија саопштила да је трупе из Балаклије и Изјума прегруписала Доњецк, како би се ојачале снаге у том региону.

7.15- Ситуација око нуклеарне електране у Запорожју се не смирује.

У Запорошкој нуклеарној електрани искључен је последњи блок који је радио, саопштио је за Спутњик члан главног савјета администрације Запорошке области Владимир Рогов.

„Последњих дана једини енергетски блок који је радио – шести – радио је са минималном снагом. Он је искључен у 3.45 ноћу. Сада не производи струју”, објаснио је Рогов.

Раније су власти региона саопштиле да је у условима сталног гранатирања станице од стране украјинских трупа разматрана опција потпуног престанка рада нуклеарне електране.

7.11 - Из врха Министарства одбране Украјине саопштено да је војска успоставила потпуну контролу над градом Балаклија.


Глас Српске / Агенције