Орашанин: Радници Алумине забринути за своју судбину :: Semberija INFO ::

 

Орашанин: Радници Алумине забринути за своју судбину


Фирме које се помињу као потенцијални власници Алумине, према јавно доступним подацима, имају неизмирена пореска дуговања у државама гдје послују између осталог и у Црној Гори. У највећој мјери су у БиХ и региону куповали фирме које су у стечају или су намјерно гурнуте у стечај као што су Техноком, Фабрика обуће Фоледа Миљевина, Фабрика чарапа, Шећерана у Бијељини итд, упозорава Мирјана Орашанин, члан Главног одбора СДС.
 
Она поручује да немамо право да вјерујемо како они који покушавају да отму Алумину имају добре намјере које су у интересу свих грађана Републике Српске.
 
„Сви заједно морамо спријечити и њих и владу да своје намјере спроведу у дјело“, истакла је Орашанин.
 
Наводи да се радници са правом питају, ко ће у случају отпуштања под изговором рационализације и глобалних дешавања, заштитити радничка права и обезбиједити егзистенцију њиховим породицама.
 
„Видјели смо како су завршиле фирме које су купили они којима власт хоће да прода Алумину. Неке од њих су касније препродате другим власницима као што је случај са хотелом у Рудом који је препродан руском бизнисмену Сердарову, или Фабрика шећера из Бијељине бизнисмену из Хрватске.  Знамо да су интереси регионалних и осталих ‘бизнисмена“ искључиво везани за брз и висок профит“, напомиње Орашанин.
 
Она је истакла да је зворничка фабрика Алумина највећи извозник у Републици Српској.
 
„Овај податак довољно говори о томе да све што се дешава са Алумином треба да занима сваког од нас. Не само 1500 њених радника, њихових породица, раднике бројних локалних предузећа која послују са Алумином, раднике компаније Боксит чије производе прерађује Алумина, раднике који плату примају из буџета који порезом пуне сви побројани... То је питање свих нас“,  поручује Орашанин. 
 
Каже да зато читава РС треба да буде забринута, као што су забринути радници који више не вјерују намјерама појединаца и власника фирми блиских владајућим структурама који су већ толико пута искористили ресурсе наше земље за лична богаћења.

„Потенцијални власници по повлашћеним цијенама и условима купују имовину у власништву државе коју обично препродају трећим лицима, најчешће страним држављанима,  при чему себи задржавају милионске профите а често не измирују ни пореске обавезе према држави. Јасно је да њихов приоритет нису стратешке инвестиције значајне за опстанак и развој локалних заједница, регија и општина. За очување производње треба обезбиједити редовне плате, сировине и материјал, исплатити обавезе према држави, улагати у опрему и кадрове, одговарати на изазове на глобалном нивоу“, наводи Орашанин.
 
Поручује да је Зворник данас ближе свима него што нам се чини и да је опасност је опипљива. 
 
„Због тога позивам све грађане да пруже подршку радницима Алумине и ФГ Бирач из Зворника који се ових дана свим силама боре да сачувају радна мјеста и егзистенцију својих породица, а тиме и будућност Републике Српске“, истакла је Орашанин.
 
 
 
 СДС - Сектор за политику и медије