Сукоб у Украјини: Гранатирана зграда администрације лидера ДНР у Доњецку :: Semberija INFO ::

 

Сукоб у Украјини: Гранатирана зграда администрације лидера ДНР у Доњецку


Фото - Риа новости
МОСКВА, КИЈЕВ –  У току је 181. дан рата у Украјини. Русија је тражила да Савјет безбједности Уједињених нација данас одржи хитан састанак о ситуацији у вези с нуклеарном електраном Запорожје, док Украјине оптужује Русију за нова гранатирања око електране. Зграда администрације лидера самопроглашене Доњецке Народне Републике Денис Пушилина у Доњецку оштећена је током украјинског гранатирања.

13.02 -  У Русији ухапшен њемачки новинар

Њемачки новинар Роман Шел ухапшен је данас у Санкт Петербургу, тврди портал магазина "Фокус“.

Шел је новинар јавног сервиса ЗДФ, који је и за многе друге њемачке медије извјештавао из источне Европе.

Од почетка рата у Украјини, он је радио прилоге за ТВ канал "Арте" из Русије.

Ухапшен је, заједно са камерманом, приликом праћења акције руског умјетничког колектива "Јав“.

Овај колектив исписао је спрејом на једном зиду ријеч "Гулаг“, након чега су ухапшени.


12.20 -  Гранатирана зграда администрације лидера ДНР у Доњецку

Зграда администрације лидера самопроглашене Доњецке Народне Републике Денис Пушилина у Доњецку оштећена је током украјинског гранатирања, у којем је најмање једна особа погинула, јавили су руски медији.

Пушилин је на безбједном, преноси Спутњик.

Како наводе Риа Новости, најмање једна особа је погинула, а двије су повријеђене током гранатирања.

Напад је изведен пројектилима калибра 155 милиметара.

12.00 -  УН: Суђење заробљеницима у Маријупољу било би ратни злочин

Канцеларија УН за људска права данас је изразила забринутост због планова проруских власти да суде украјинским ратним заробљеницима у Маријупољу, вјероватно у наредних неколико дана, и поручила да би такав процес сам по себи могао да представља ратни злочин.

"Веома смо забринути због начина на који се то ради. У медијима постоје слике кавеза који се граде у маријупољској филхармонији, заиста масивних кавеза и очигледно је идеја да се затвореници ту ограниче", саопштила је портпаролка Равина Шамдасани на конференцији за новинаре у УН.

Она је нагласила да је то понижавајући и да није прихватљиво, пренио је Ројтерс.

Она је још саопштила да намерно "ускраћивање права ратног заробљеника на правично суђење представља ратни злочин од стране Русије".

Интерфакс Украјина је јуче известио да је раније саопштено да је за 24. август у Маријупољу планиран трибунал за припаднике украјинских снага који су заробљени након што су руске снаге заузеле фабрику Азовстаљ у том граду.

11.33 - Чавушоглу: Један број земаља НАТО не жели крај рата у Украјини

Министар спољних послова Турске Мевлут Чавушоглу изјавио је данас да међу државама Запада и НАТО-а постоје оне које не желе да се сукоб у Украјини заврши.

Чавушоглу је рекао да не жели да каже које су то земље, али да то добро зна генерални секретар УН.

"Постоје земље на Западу које желе да се рат настави, међу којима су и државе чланице НАТО. Не мислим само на САД, мислим на земље чланице НАТО", рекао је Чавушоглу у интервјуу за ТВ канал Хабер Глобал, а преноси агенција ТАСС.

Према ријечима шефа турске дипломатије, било је и оних земаља које су жељеле да саботирају споразум о извозу жита из украјинских лука, али да то нису биле Сједињене Америчке Државе.

"САД су допринијеле закључењу споразума о житу, укључујући укидање ограничења на извоз руског ђубрива, деблокаду лука и укидање ограничења на банкарске операције", рекао је Чавушоглу.

Како је рекао, ипак било је и европских земаља које су то жељеле да саботирају.

"Не губимо наду и настављамо са нашим напорима", поручио је турски министар спољних послова.

10.19 - Медведев: Безбједносне гаранције Украјини може да пружи само споразум са Русијом

 Безбједносне гаранције Украјини могао је да пружи само споразум са Русијом, али су украјинске власти одбиле ту могућност, оцијенио је данас замјеник предсједника Савјета за безбједност Русије Дмитриј Медведев.

„Само споразум са Русијом могао је да пружи гаранције безбједности. Али украјинска власт, стимулисана западним новцем и ракетама, то је одбацила“, написао је Медеведев на Телеграму.

Он сматра да Кијев схвата да за њега нема и не може бити безбједносних гаранција, чак ни од САД, и оцјењује да су САД, како је навео, "окорјели егоисти и раде само за себе", преноси РИА Новости.

Медведев оцјењује да Кијеву безбједносне гаранције не могу дати ни сусједи.

„Украјину нико неће примити у НАТО, иако у Алијанси има русофоба, али нема самоубица“, додао је Медведев.

Претходно је шеф кабинета украјинског предсједника Андриј Јермак изјавио да би први документ о међународним безбједносним гаранцијама за Украјину могао да се појави 29. или 30. августа.

Јермак је, послије састанка са саветницима предсједника Естоније, Летоније, Литваније, Пољске, Румуније и Мађарске, рекао да је рад на том документу у току, пренио је Униан.

 Америчка амбасада у Кијеву позвала је грађане САД да напусте Украјину, наводећи да Стејт департмент има информацију да Русија планира да у наредним данима покрене нападе на цивилну инфраструктуру и владине објекте у Украјини.

Амбасада САД у саопштењу на свом сајту наводи да руски удари у Украјини представљају сталну претњу цивилима и цивилној инфраструктури.

Претходно је агенција Ројтерс, позивајући се на званичника америчке администрације, јавила да САД имају обавештајне податке да Русија ускоро планира нове нападе на украјинску цивилну инфраструктуру и владине објекте.

9.37 - Украјина: Русија извршила нове ударе у региону Запорожја

Русија је извела артиљеријске и ваздушне ударе у региону Запорожја, саопштио је данас украјински Генералштаб, а нове борбе у близини највеће нуклеарне електране у Европи обнављају страх од катастрофалног нуклеарног инцидента, преноси Ројтерс.

Украјина је саопштила да је Русија гађала артиљеријом и извела ваздушне ударе у неколико градова у региону Запорожја, гдје су руске снаге заузеле нуклеарну електрану, убрзо након што су „извршиле напад“ на Украјину 24. фебруара.

Артиљеријска и ракетна ватра у близини комплекса нуклеарних реактора Запорожје, на јужној обали ријеке Дњепар, довела је до позива на демилитаризацију тог подручја.

Украјинци који живе у близини страхују да би гранате могле да погоде један од шест реактора електране, што би изазвало катастрофалне посљедице, наводи Ројтерс.

Обје стране оптужују се међусобно за честа гранатирања нуклеарне електране у Запорожју, а Кијев тврди да је Москва ту стационирала трупе и војну опрему, док Русија то пориче и оптужује Украјину да гађа Запорожје дроновима.

Русија је затражила да се данас одржи састанак Савјета безбједности УН на којем би се разговарало о нуклераној електрани у Запорожју, извијестила је руска новинска агенција РИА Новости, позивајући се на заменика амбасадора у УН Дмитрија Пољанског.

Напади о којима је Кијев известио догодили су се уочи Дана независности Украјине, који се обиљежава сутра, а украјинске власти су забраниле од понедјељка до четвртка јавне прославе због пријетњи од нових удара, наводи британска агенција.

Амбасада САД у Кијеву је упозорила у саопштењу на руске планове да у наредним данима нападне цивилну и државну инфраструктуру, преноси Ројтерс.

8.44- Дуда у посјети Кијеву

Предсједник Пољске Анџеј Дуда стигао је у Кијев, изјавио је шеф кабинета пољског предсједника Павел Шрот.

Он је новинарима у Варшави рекао да је Дуда отпутовао у Украјину како би разговарао о даљој подршци Кијеву, укључујући војну помоћ.

Шрот је истакао да ће се Дуда током посјете Кијеву састати са украјинским предсједником Владимиром Зеленским, те да ће разговарати о војној подршци и одбрани Украјине у економском, хуманитарном и политичком смислу, јавио је Ројтерс.

8.30 - Још један брод натоварен житарицама испловио из Украјине

Министарство одбране Туркиyе саопштило је како је још један брод ради транспорта житарица испловио из Украјине.
У саопштењу министарства наведено је како је брод испловио из луке Черноморск.
Додано је и како ће три брода која су допловила из Украјине и три која ће путовати у Украјину данас бити подвргнута инспекцији у Истанбулу.

8.14- Терехов: Руске снаге гранатирале Харков, нема повријеђених

Руске снаге јутрос су гранатирале Харков, саопштио је градоначелник Игор Терехов.

Навео је да је погођена приватна кућа и да, према досадашњим информацијама, нема повријеђених, преноси Униан.

 

7.00 - САД:Русија спрема напад на цивилну инфраструктуру у Украјини

САД имају обавештајне податке да Русија ускоро планира нове нападе на украјинску цивилну инфраструктуру и владине објекте, саопштио је Ројтерсу један званичник америчке администрације.

„Имамо информације да Русија појачава припреме и да ће у наредним данима покренути нападе на украјинску цивилну инфраструктуру и владине објекте. С обзиром на руске резултате у Украјини, забринути смо због континуиране пријетње коју руски удари представљају за цивиле и цивилну инфраструктуру“, рекао је у понедјељак овај званичник под условом анонимности.

Званичник је напоменуо и да је његова изјава заснована на оцјени нижих нивоа америчких обавјештајних служби, наводи британска агенција.

6.54-Први документ о гаранцијама безбједности за Украјину крајем августа

Први документ о међународним безбједносним гаранцијама за Украјину могао би да се појави 29. или 30. августа, саопштио је шеф кабинета украјинског предсједника Андриј Јермак.

Он је, послије састанка са савјетницима предсједника Естоније, Летоније, Литваније, Пољске, Румуније и Мађарске, рекао да су за Украјину гаранције безбједности веома важно питање и да је рад на том документу у току, преноси Униан.

Додао је да је упознат са текстом и да ће то бити веома јак документ.

Током преговора Русије и Украјине 29. марта у Истанбулу, украјинска страна је предложила да буде потписан међународни уговор о новом систему гаранција безбједности за ту земљу.


6.42- Пољански: Русија тражи састанак СБ УН због НЕ Запорожје

Русија је тражила да Савјет безбједности Уједињених нација данас одржи хитан састанак о ситуацији у вези с нуклеарном електраном Запорожје, изјавио је први замјеник представника Русије при УН Дмитриј Пољански.

„У вези са текућим украјинским провокацијама против Запорошке нуклеарне електране, затражили смо хитан састанак Савета безбједности УН по тачки дневног реда пријетње међународном миру и безбедности. Замолили смо генералног секретара УН Антонија Гутереша да говори на њему“, написао је на Телеграму Пољански, пренела је агенција РИА Новости. Нуклеарна електрана Запорожје, највећа европска нуклеарка, од марта је под контролом руских снага, налази се и даље близу линија фронта, а посљедњих недјеља је била изложена поновљеном гранатирању, што је изазвало страх од нуклеарне катастрофе. Украјина и Русија међусобно се оптужују за гранатирање нуклеарке.


​Агенције / ГС