ПРИЈАВИЛИ КРИМИНАЛ ТЕЖАК 45 МИЛИОНА МАРАКА :: Semberija INFO ::

 

ПРИЈАВИЛИ КРИМИНАЛ ТЕЖАК 45 МИЛИОНА МАРАКА


- Управа за индиректно опорезивање (УИО) БиХ за седам мјесеци ове године надлежним тужилаштвима поднијела је 42 пријаве против пореских обвезника због сумње да су починили кривична дјела и оштетили буџет институција БиХ за скоро 45 милиона марака.

У УИО су “Гласу Српске” рекли да се од укупног износа поднесених пријава ове године на кривично дјело пореска утаја или превара односи више од половине пријава и то 26. Процијењени износ штете по том основу је 6,80 милиона КМ.
Упоредни подаци показују да је укупан износ пријављене штете мањи, али да расте износ евидентираних пореских утаја и превара.

Тако су за седам мјесеци 2021. године надлежним тужилаштвима поднесене 64 пријаве са укупном евидентираном штетом у износу од 61,96 милиона марака.

- Од тога се на пореску утају или превару односе 22 пријаве. Штета по том основу процијењена је на 3,75 милиона марака. Поред тога, једна пријава односи се и на царинску превару у износу од 184.892 марке - подвукли су у УИО.
Из пословне заједнице поручују да надлежне институције треба снажније да се ухвате у коштац са разним малверзацијама пореских обвезника како би злоупотребе биле сведене на минумум.

- Сви који утаје порез или на други начин направе штету су нелојална конкуренција онима који редовно плаћају све обавезе и послују легално, без иједне мрље. Надлежне институције треба снажније да се боре против злоупотреба, једино је на тај начин могуће постићи здраву конкуренцију - рекао је “Гласу Српске” предсједник Уније удружења послодаваца РС Саша Тривић.

Подвукао је да није могуће у потпуности искоријенити разне малверзације у привреди, али штета треба да буде далеко мања од оне која је евидентирана.

- Одувијек је било оних који краду. Такође, биће их и даље. Многи проналазе нове методе. Потребно је и реално контролисати предузећа. Имамо и оних привредника којима се гледа кроз прсте, а окидач за то су вјероватно и ниска примања инспектора. Неће много људи који имају образовање да раде као инспектори управо због ниских примања - подвукао је Тривић.

Када се све сабере и одузме, Тривић наглашава да је, реално гледано, износ штете по буџет далеко већи од оног који је евидентиран за седам мјесеци ове године.

Тајна

На питање да ли могу да наведу пореске обвезнике за које се сумња да су оштетили  БиХ за највећи износ новца, у УИО су навели да се за одговор на то питање обратимо надлежном тужилаштву с обзиром на то да су предмети по којима су поднесене пријаве под надзором поступајућих тужилаца.

- Свако давање података који се односе на идентитет пријављених могло би негативно утицати на истрагу. УИО не може без одобрења поступајућих тужилаца износити било какве конкретне детаље из предмета - нагласили су у УИО.

(Глас Српске)