Суша открила бројна европска „закопана блага" :: Semberija INFO ::

 

Суша открила бројна европска „закопана блага"


Европом је недјељама владала суша, уз јаке топлотне таласе који су за исход имали и смртне случајеве. Ријеке и језера су пресушили, што је изазвало велике проблеме за бродарство и транспорт. Веома ниски нивои воде такође су открили нека „закопана блага“.

Већина камења поново се појавила на обалама ријеке Лабе, која тече из Чешке кроз Њемачку.

Један камен, исклесан још у 15. веку, изронио је и 1616. године, када су мјештани у њега уписали ријечи „Ако ме видиш, плачи".

Низак водостај у Дунаву  открио је потопљене остатке бродова из Другог свјетског рата, који су још увијек натоварени експлозивом.

Бродови, пронађени у близини града Прахова, били су дио нацистичке флоте потопљене 1944.

Неексплодирана убојна средства пронађена су и у реци По у Италији.

Око 3.000 људи евакуисано је у јулу из села у близини града Мантове, док су стручњаци уклонили претходно потопљену бомбу из Другог свјетског рата.

Баржа коју су користили Нијемци и која је потопљена 1943. године такође је изронила из реци По.

Низак ниво реке Тибар у Риму открио је рушевине древног моста који је вероватно саградио Нерон око 50. године нове ере.

Одувек је било могуће видети мали део рушевина при ниском водостају, али се сада види много више него обично.

У Шпанији се „Шпански Стоунхенџ" појавио у резервоару Валдеканас у централној провинцији Касерес. Верује се да комплекс камења Долмен Гвадалперала, датира из 5.000 година пре нове ере.

У Галицији, на граници са Португалом, „Село духова" појавило се раније током године када је суша драматично испразнила воде једног резервоара.

Акередо је потопљен 1992. године да би се направио пут за резервоар. Неки од његових бивших становника вратили су се да разгледају сада порушене зграде.

Остаци старог дрвећа откривени су у резервоару језера Колифорд у Корнволу, а трагови неких вртова из 17. вијека појавили су се у Лидијард Парку у Свиндону, у југозападној Енглеској, након што је сушно вријеме уништило траву и тако оголило изглед ранијих вртова.


Глас Српске