Власник Заре шопингује у енергетском сектору :: Semberija INFO ::

 

Власник Заре шопингује у енергетском сектору


Понтегадеа, инвестициона компанија оснивача Заре Аманциа Ортеге, диверзификује портфељ и окреће се енергетском сектору.

Прошле је године Понтегадеа накуповала удјеле у енергетским компанијама који вриједе више од милијарду долара, а готово двије милијарде долара уложила је у некретнине широм свијета.

Та компанија управља дивидендама које Ортега убира од трговина које је основао прије готово шест деценија те ниже улагања изван индустрије која је оснивача Заре учинила најбогатијим Шпанцем. У посљедњих пет година дионице кровне модне компаније Индитеx под којом су Зара и остали брендови изгубиле су трећину вриједности, а Ортега је захваљујући својој инвестиционој компанији набилдао некретнински портфељ толико да је њиме надмашио неке од најбогатијих Европљана те се окренуо улагањима у новим подручјима, и то све не продавши ниједну дионицу.

Посљедњих година компанија се озбиљније окренула енергетици. Године 2019. купила је идио у шпанском дистрибутеру плина Енагáс. Прошлог је мјесеца компанија уложила јавности још увијек непознату своту у удио за обновљиве изворе енергије у тој компанији и од Репсола за око 27 милиона еура купила удио у соларној електрани.

Понтегадеа покушава да ублажи посљедице пада вриједности Индитеxових дионица. Компанија остварује знатне приходе и од телекомуникацијске компаније Телефонице у коју је уложила 2018. године у једном од својих првих улагања изван сектора некретнина.

Ипак, главнина Ортегина богатства од 53,8 милијарди долара долази од већинског удјела у Индитеxу који се процјењује на 48 милијарди долара.


Независне новине