Владимир Усорац, предсједник Удружења пољопривредних произвођача - мљекара РС: БиХ и ентитетске владе морају помоћи пољопривредницима у БиХ :: Semberija INFO ::

 

Владимир Усорац, предсједник Удружења пољопривредних произвођача - мљекара РС: БиХ и ентитетске владе морају помоћи пољопривредницима у БиХ


Владимир Усорац, предсједник Удружења пољопривредних произвођача  - мљекара у РС изјавио је да је стање у пољопривреди у оба ентитета алармантно и катастрофално те да је неопходна помоћ државе БиХ и владе оба ентитета.

- Инсистирамо на заштити пољопривредних произвођача, на увођењу плавог дизела у БиХ, јер регресирано гориво није довољно за наше потребе. Упозоравам да су већ много одустали од пољопривредне производње, а шта ће се тек десити ако нам не помогну држава и оба ентитета“; истакао је Усорац и упозорио да пољопривредници више не желе да слушају лажна обећања. Он је изнио алармантан податак да у РС тренутно има  свега 2. 500 произвођача млијека, од 17. 600 колико их је било раније, уз процјену да их послије нове године неће бити ни 2. 000. Према његовим ријечима, због лоше ситуације у пољопривреди, Српска је остала без великих товљача, те да се данас могу купити  само два до три бика.
 
- Сточни фонд се смањује, а покошене површине  остале су као пустиња, нема силаже, нема кукуруза, једноставно смо бачени на кољена“, нагласио је Усорац. Говорећи о противградној заштити у РС, Усорац је рекао да је неопходно да системи више не раде, јер наносе више штете него користи, истичући при том да противградна заштита не постоји у ФБиХ, Србији и Хрватској.

- Тражимо конкретне потезе, а уколико до њих не дође у што краћем року, пољопривредници ће, с обзиром да предстоји предизборна кампања, започети своју предизборну кампању и од сваке странке ће тражити да положи рачун шта су обећали и шта су урадили од обећаног. Ја им обећавам да ћу у име свих пољопривредних произвођача изнијети у јавност све оно што је требало да се до сада ријеши, али то није учињено“, нагласио је Владимир Усорац.