Сукоб у Украјини: Више од 370.000 тона хране извезено је из украјинских лука :: Semberija INFO ::

 

Сукоб у Украјини: Више од 370.000 тона хране извезено је из украјинских лука


МОСКВА, КИЈЕВ- У току је 168. дан рата у Украјини. Русија и Украјина и даље се међусобно оптужују за гранатирање нуклеарне електране у Запорожју. Русија очекује да генерални секретар УН Антонио Гутереш предузме кораке како би се омогућила посета представника Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) нуклеарној електрани у Запорожју, рекао је данас представник руског министарства за неширење и контролу оружја Игор Вишњевски.Више од 370.000 тона хране извезено је из украјинских лука у 12 бродова од почетка августа, рекао је начелник руског Центра за управљање националном одбраном Михаил Мизинцев.

7.29- Русија:СБ УН у четвртак о нуклеарној електрани Запорожје

Први замјеник сталног представника Русије при Уједињеним нацијама Дмитриј Пољански потврдио је захтјев Москве да се 11. августа одржи састанак Савјета безбједности УН, на којем би се разговарало о питању украјинске нуклеарне електране Запорожје.

-Потврђујем. Затражили смо састанак о украјинском гранатирању нуклеарне електране Запорожје. Ово питање захтијева детаљан разговор са нашим колегама из Савјета безбједности. Украјинске провокације не смију се сакрити од јавности  -  написао је руски званичник на свом Телеграм каналу, коментаришући информације које је раније објавио анонимни извор у Уједињеним нацијама, преноси ТАСС.

7.27 - Резниченко:У гранатирању Дњепропетровска погинула 21 особа

У руском гранатирању региона Дњепропетровск у централној Украјини погинула је 21 особа, саопштио је данас гувернер те области Валентин Резниченко.

-У округу Никопољ погинуло је 11 људи, а десет у граду Марганец - додао је Резниченко, пренела је агенција Ројтерс.

Он је ове податке објавио на друштвеној мрежи Телеграм.

7.12 - Продужен притвор руском опозиционару Владимиру Кара Мурзи

Московски суд продужио је притвор до 12. октобра Владимиру Кара Мурзи Млађем, истакнутом опозиционом активисти који је од априла у затвору под оптужбом за „ширење лажних информација о руској војној операцији у Украјини».

Русија је усвојила закон који криминализује ширење лажних информација о својој војсци убрзо након што су руске трупе ушле у Украјину 24. фебруара, преноси АП.

6.56- Украјина не преузима одговорност за експолозије на Криму

Кијев није одговоран за јучерасње експлозије у руској ваздушној бази на Криму , саопштио је Михаил Подољак, савјетник украјинског предсједника Владимира Зеленског, сугеришући да се „можда ради о диверзантским акцијама партизанских јединица“, преноси Ројтерс.

На питање новинара да ли Украјина преузима одговорност за експлозије на Криму, Подољак је одговорио: „Наравно да не. Шта ми имамо са тим?", наводи британска агенција.

Једна особа је погинула, а осам је поврijеђено у инциденту на аеродрому на Криму, саопштило је јуче локално министарство здравља.

6.41 - Од почетка августа из Украјине извезено 370.000 тона хране

Више од 370.000 тона хране извезено је из украјинских лука у 12 бродова од почетка августа, рекао је начелник руског Центра за управљање националном одбраном Михаил Мизинцев.

-Од 1. августа, 12 бродова је испловило из украјинских лука, а укупно 375.000 тона хране је извезено, од чега је 307.000 тона кукуруза, 6.000 тона сунцокретовог уља, 50.300 тона брашна и 11.000 тона соје - казао је Мизинцев, пренио је ТАСС.

6.10 - Вишњевски: Гутереш да омогући посету ИАЕА Запорожју

Русија очекује да генерални секретар УН Антонио Гутереш предузме кораке како би се омогућила посета представника Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) нуклеарној електрани у Запорожју, рекао је данас представник руског министарства за неширење и контролу оружја Игор Вишњевски.

- 'Сада много зависи од Секретаријата УН и од генералног секратара Антониа Гутереша лично, зато што је он тај чија је реч подршке тој посети неопходна. Он не треба само то да подржи, већ мора да учини да се то и догоди - рекао је Вишњевски новинарима.

Он је додао да ће Москва Гутереша у томе подржати свим средствима, пренео је ТАСС.

Служба Уједињених нација за безбједност и сигурност (УНДС С) у посљедњем тренутку је отказала посјету мисије ИАЕА нуклеарној електрани Запорожје, саопштило је раније данас Министарство спољних послова Русије.

Како је подсјетило Министарство, генерални директор ИАЕА Рафаел Гроси планирао је да предводи ту мисију, чија је посета договорена 3. јуна.

Москва и Кијев настављају да се међусобно оптужују за гранатирање нуклеарне електране .

6.00 - Крим:Једна особа погинула, осам повријеђено у експлозији на аеродoму

Једна особа је погинула, а осам је повријеђено у инциденту на аеродрому на Криму, саопштило је вечерас локално министарство здравља.

-Број повријеђених у насељу Новофјодоровка у округу Саки попео се на осам, док је једна особа изгубила живот - саопштило је министарство на Телеграму, пренео је ТАС С.

Зна се да међу повријеђенима има двоје дјеце и она су пребачена у окружну болницу, а од свих повријеђених само једна особа је задржана на болничком лијечењу.

Још двије особе су затражиле помоцу Клиничком центру у Симферопољу.

Њихово стање није опасно по живот и они су пуштени кући након пружене помоћи.

Руско министарство одбране раније је саопстило да је муниција експлодирала на аеродрому Саки на Криму, али није било никаквог напада, а ниједан авион није оштећен.


Агенције / Глас Српске