Министар пољопривреде Борис Пашалић посјетио Црњелово: “Будућност пољопривреде у системима за наводњавање” :: Semberija INFO ::

 

Министар пољопривреде Борис Пашалић посјетио Црњелово: “Будућност пољопривреде у системима за наводњавање”


Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић - Борис Пашалић посјетио је село Црњелово код Бијељине, гдје је изграђен систем за наводњавање.

Министар Пашалић је истакао да је будућност пољопривреде у системима за наводњавање и да ће Влада Српске наставити улагање у овакве објекте.

На састанку у Црњелову били су и министар транспорта и комуникација у Савјету министара Војин Митровић, помоћник министра за пољопривреду Зоран Малетић, помоћник министра за водопривреду Милан Гаврић, директор Јединице за координацију пољопривредних пројеката Стефан Митровић, те представници Хигре, фирме која је изградила овај систем за наводњавање, као и пољопривредници који своје површине снабдијевају водом из овог система.

Влада Републике Српске и Министарство пољопривреде путем Јединице за координацију пољопривредних пројеката, изградили више система за наводњавање, као мјеру ублажавање негативних посљедица суше на приносе у примарној пољопривредној производњи.

Највећи дио изграђених система финансиран је из кредита Свјетске банке у оквиру Пројекта ИДП, чиме су покривене значајне површине под модерним системима за наводњавање и то на 1.930 хектара на подручју Требиња у вриједности радова 10,5 милиона КМ, 488 хектара на подручју Братунца у вриједности радова 9,3 милиона КМ, те 202 хектара на подручју Пелагићева у вриједности радова 1,6 милиона КМ.

Финансирано је и више система за наводњавање на подручју Семберије, укључујући санацију канала Стара Дашница за довод воде, у укупној вриједности радова од око 25 милиона КМ.

У наредном периоду биће настављене активности на изградњи система за наводњавање по приоритетима и степену спремности техничке документације у оквиру других пројеката и из буџета Српске, као активној мјери прилагођавања пољопривредне производње на климатске промјене у којој вода постаје најзначајнији инпут.


Семберија инфо - Текст и фото - З. Кусмук