ИЗЕТБЕГОВИЋ: СДС НЕМА ДОВОЉАН БРОЈ ПОСЛАНИКА ЗА УЛАЗАК У ВЛАСТ :: Semberija INFO ::

 

ИЗЕТБЕГОВИЋ: СДС НЕМА ДОВОЉАН БРОЈ ПОСЛАНИКА ЗА УЛАЗАК У ВЛАСТ


Foto: N.N.
Нови сазив Савјета министара Босне и Херцеговине и Влада Федерације БиХ као и кантоналне владе биће формиране у пакету и цијели процес требао би бити завршен за три или четири мјесеца, потврдио је то данас новинарима у Сарајеву предсједник Странке демократске акције (СДА) Бакир Изетбеговић. Такође је истакао да СДС нема довољан број посланика за улазак у власт на државном нивоу.
 
Говорећи о процесима формирања влада након октобарских опћих избора, изнио је мишљење да ће нова власт прво бити формирана у Тузланском и Унско-санском кантону гдје ће окосницу власти чинити СДА, СББ и Демократска фронта с партнерима, а на државном нивоу уз те три партије то ће бити и Савез независних социјалдемократска (СНСД) и Хрватска демократска заједница (ХДЗ).

Када је у питању улазак Српске демократске странке (СДС) у власт на државном нивоу, Изетбеговић напомиње да они немају довољан број посланика и делегата у оба дома Парламентарне скупштине БиХ да би се то овај пут учинило, што је био случај у прошлом мандату.

Осврнуо се на најаву лидера Савеза за бољу будућност (СББ) Фахрудина Радончића да уколико се одобре неке одлуке Владе Кантона Сарајево да ће они изаћи из тренутне владајуће коалиције у Кантону Сарајево, те Изетбеговић каже да се то дешава због изостанка резултата те владе коју је назвао "пилот пројектом међународне заједнице".

"То је власт која је у врло кратком року показала неефикасност и склоност корупцији, а још гори проблем је што има много приче, али не и значајних резултата. Осим тога, не допуштају другим нижим нивоима да реализирају пројекте јер коче пројекте начелника и градоначелника ", појаснио је лидер СДА.

За њега је најопаснији проблем у функционисању Кантоналне владе Сарајева њихова спремност да тргују истином о догађајима у главном граду БиХ у посљедњем рату деведесетих те Изетбеговић најављује да би власт и у том кантону могла ускоро бити промијењена.

Изетбеговић, који обавља дужност предсједавајућег Дом народа ПСБиХ, поновио је данас да је за СДА "црвена линија" поштовајне Устава БиХ и владавине закона, јасно казавши да неће правити компромисе који ће бити противуставни и противзаконити, додајући да у том смислу нема попуштања.

"Уколико политички дужносници сматрају да је неко осим СДА спреман на то да нижи ниво власти, конкретно Народна скупштина Републике Српске, нареди надлежним државним органима да нема НАТО пута што је протууставно и да се не поштује Закон о одбрани онда нека нађу партнера јер СДА неће бити партнер који ће на то пристати", јасно је казао Изетбеговић.

Каже и да је спорно и то шта би послије услиједило ако се пристане на непоштовање Устава и закона, због чега је изразио наду да ће друга страна прихватити да у овој земљи постоји Устав БиХ и да се мора поштовати владавина закона.

Ипак, каже лидер СДА, нема посебних планова за нови сусрет страначких лидера СДА, ХДЗ и СНСД иако је Изетбеговић спреман на такав сусрет већ сутра, али с друге стране нема изражених таквих интереса.
Он је у оквиру најаве да ће посјетити све кантоналне одборе странке данас посјетио Кантонални одбор СДА Сарајево, гдје је с члановима те организације разговарао о ситуацији у БиХ унутар глобалног оквира, застоју на путу БиХ ка пуноправном чланству у Сјеверноатлантском савезу (НАТО) и Европској унији (ЕУ).

Такође, на састанку су разматрани и економски показатељи у земљи, презентовани важни инфраструктурни пројекти, а будући да се ближи Конгрес странке разговарано је и о измјенама Статута и садржају Конгреса.
 
Независне