ДЈЕЦА У БИХ ПРЕСКУПА ЗА БУЏЕТЕ! :: Semberija INFO ::

 

ДЈЕЦА У БИХ ПРЕСКУПА ЗА БУЏЕТЕ!


Иако на све стране звоне аларми да ће „бијела куга“ опустошити БиХ, они који би могли нешто урадити нијеми су на упозорења. Статистике показују да приближно 32 до 35. 000 породиља сваке године треба оствари право на породиљску накнаду у БиХ, али да њих 47 одсто, барем када је ријеч о Федерацији, нема никаквих примања и то због недостатка новца у буџетима.

Ко је крив

Иначе, БиХ се налази на дну листе земаља по стопи наталитета. Чак 267.680 парова нема потомство. У улози родитеља, према подацима из „Пописа становништва 2013“ остварило се 568.660 особа, као и 10.121 невјенчних парова.  У Федерацији БиХ отац и мајка постало је 368.974 парова, као и 4. 863 оних који нису вјенчани у општини.
Ништа боља ситуација није ни у Српској. Наиме, у Републици Српској 99.287 родитеља нема ни једно дијете, док потомство има 186.696 породица, од чега 5.018 је оних који нису у браку. Када је ријеч о Брчко Дистрикту породице има 12. 990 особа, а бебу је добило и 240 ванбрачних парова.

У Федерацији БиХ питање накнада за породиље уређује се Законом о раду ФБиХ и Законом о основама социјалне заштите, заштите цивилних жртава рата и заштите породица са дјецом ФБиХ, у којима је наведено да се проценат висине накнаде утврђује прописима кантона што доводи до тога да је исплата накнада за породиље веома неуједначена.

Дешава се и то да су у неким дијеловима ФБиХ породиље потпуно ускраћене за помоћ. То се посебно односи на незапослене мајке које су ово право оствариле у ограниченом обиму, а који зависи од економске моћи кантона. Тако се за незапослене породиље накнада крећу од једнократне помоћи од 100 КМ у Унско-сански кантон, до 300 КМ за првих шест мјесеци у Посавском кантону. У Кантон Сарајево та накнада је 180 КМ у првих шест мјесеци. У Зеничко-добојском кантону незапослене породице добијају 72 КМ у првих шест мјесеци и 258 КМ једнократне помоћи.
Чак и оне жене које раде у јавним институцијама на подручју Федерације БиХ, трпе дискриминацију јер немају иста права као и њихове радне колегице које су настањене у Републици Српској, а које за вријеме породиљског одсуства од 12 мјесеци добијају пуну плату, а ако су родиле билзанце или имају троје или више дјеце, чак и 18 мјесеци.
За годину породиљског раднице из ФБиХ примају накнаду овисно о кантонима и нигдје није већа од 500 КМ.

Немају слуха

Фуад Хаџимехмедовић (СББ), делегат Дома народа у Парламенту ФБиХ у прошлом сазиву, а који је радио поспјешивања наталитета и квалитета живота новорођенчади, затражио је да се из буџета издваја помоћ од 50 КМ мјесечно за свако дијете рођено након 1. јануара 2018. године.
За овај предложени Програм субвенције трошкова живота дојенчади затражено је издвајање 12 милиона КМ из буџета, а на основу података да је у 2016. години рођено 19.655 дјеце. Накнаде би се исплаћивале до друге године, ипак, тај приједлог никад није угледао свјетло дана.

Бројке

267.680 парова нема потомство
568.660 особа остварило се у улози родитеља

(Аваз)