ПОЛИТИЧАРИ ОДУГОВЛАЧЕ ДОК УИО КУКА: ЧЕКАЈУЋИ УВОЂЕЊЕ ДИФЕРЕНЦИРАНЕ СТОПЕ ПДВ У БИХ :: Semberija INFO ::

 

ПОЛИТИЧАРИ ОДУГОВЛАЧЕ ДОК УИО КУКА: ЧЕКАЈУЋИ УВОЂЕЊЕ ДИФЕРЕНЦИРАНЕ СТОПЕ ПДВ У БИХ


Потребно је минимално шест мјесеци од дана усвајања Закона о ПДВ који предвиђа увођење диференциране стопе ПДВ у БиХ, да све буде спремно за његову примјену.

Потврдили су то за Српскаинфо у Управи за индиректно опорезивање БиХ, након што је Дом народа Парламентарне скупштине БиХ у сриједу усвојио Закон о порезу на додату вриједност. Закон још није у примјени, јер није усвојен у истом тексту у којем га је усвојио Представнички дом Парламента БиХ, па је упућен комисији на усаглашавање текста.
Закон предвиђа увођење стопе ПДВ од 5 одсто, која би се примјењивала за основне прехрамбене намирнице – брашно, хљеб, млијеко, млијечне производе, храну за дојенчад израђену од млијека, уље, со, шећер, сточну храну, сјеменски и садни материјал, те од 22 одсто за луксузну робу попут вина и алкохолних пића, цигарета, аутомобила, парфема, накита и оружја.

Амандманом је на усвојене измјене Закона затражено да се потпуно укине ПДВ на основне животне намирнице.
Већ је дуже вријеме познат став УИО БиХ, у којој сматрају да није вријеме за увођење диференциране стопе ПДВ у БиХ, као и да се на овај начин не могу рјешавати социјални проблеми у земљи.

– Увођење диференциране стопе ПДВ захтијевало би додатне напоре Управе за индиректно опорезивање, нове трошкове, додатно обучавање запослених, што би на крају довело до конфузије код самих обвезника, сложенији поступак контроле, што отвара бројне могућности за пореску евазију. Приликом увођења више стопа опорезивања расту трошкови убирања и наплате пореза, поскупљују оперативни трошкови пореске администрације, књиговође су скупље, обрачун тежи, компликује се цијели поступак, јер УИО у случају увођења диференциране пореске стопе мора имати више службеника, што за посљедицу има смањење прихода од индиректних пореза, те долази до поскупљења производа и услуга – поручили су из УИО.

Међу неким од недостатака увођења диференциране стопе, у пракси многих развијених земаља, наводе се и пореске преваре, што значи да би УИО у случају увођења диференциране пореске стопе морала „преоријентисати“ своје тренутне контролне активности управо према овим дјелатностима, умјесто да се бави контролама код пореских обвезника код којих је већи износ пореза под ризиком.

– Напомињемо да УИО има ограничен број овлаштених лица – инспектора, те би без додатног ангажовања, односно запошљавања нових извршилаца, увођење диференциране пореске стопе довело до отежаног извршавања контролних активности – тврде у Управи.

УИО је остављено да одреди који производи ће се обрачунавати по стопи од 5%, односно 17 и 22%, те усвоји правилник, за шта је, навели су, потребно вријеме. Како сада процјењују, најмање шест мјесеци.

(Српска инфо)