ЦИЈЕНА УЗГОЈА ЖИТАРИЦА ДИКТИРАЋЕ ОТКУП :: Semberija INFO ::

 

ЦИЈЕНА УЗГОЈА ЖИТАРИЦА ДИКТИРАЋЕ ОТКУП


Foto: Ilustracija
Лоши временски услови у Републици Српској и БиХ, али и енормно поскупљење готово свих енергената на свјетском тржишту, могли би направити велике проблеме произвођачима житарица у овој години, који истичу да са опрезом улазе у преговоре о откупу.

Док откупљивачи поручују да су спремни за откуп житарица, произвођачи упозоравају да је комплетан посао неизвјестан и да ће цијена узгоја житарица диктирати цијену откупа.

Саво Бакајлић, предсједник Регионалног удружења пољопривредника Семберије и Мајевице, за "Независне новине" каже да са откупљивачима имају лоше искуство још из прошле године.

"Прошле године су откупили сву пшеницу и јечам и продавали су је на берзи. Нудили су је по 30 евра, а људима су плаћали по 36 марака. И нису дали људима да извуку своју пшеницу. Тако да имамо проблем", истиче Бакајлић.

Он додаје да о откупној цијени у овом моменту не може говорити.

"Не могу да причам о цијени док не видим цијену пшенице, а онда можемо разговарати о томе. Али ја не могу дати пшеницу по некој минималној цијени ако је цијена узгоја дупла", наглашава Бакајлић.

А цијена узгоја житарица тренутно је катастрофална, наводе пољопривредници.

"Видите да је гнојиво прошле године у ово доба било 70 КМ, а сада је 220 КМ. Онда можете замислити која је то сада катастофа. И нафта је отишла на три марке. Не може нам се сада једноставно отети хљеб, а ми смо га платили много више", појашњава Бакајлић за "Независне новине".

На ниске цијене откупа неће пристати ни произвођачи из ФБиХ.

Неџад Бићо, предсједник Удружења пољопривредних произвођача ФБиХ, за "Независне" истиче да се чекају званичне понуде.

"Произвођачи неће пристати на понуде које ће их додатно угушити. Знамо ми да би откупљивачи радо купили по прошлогодишњим цијенама, али то неће моћи. Жетва треба тек сада да почне, треба то сада дизати онолико колико је тренутна цијена горива, а оно је јуче било скупље него прекјуче", каже Бићо. Један од највећих откупљивача житарица биће "Нови Житопромет" из Бијељине.

Из овог предузећа, чији је власник компанија "Кутјево", недавно су поручили да спремно дочекују кампању откупа.

Казали су и да имају довољне капацитете у складиштима, да ће робу плаћати одмах по обрачуну и да ће се пријем робе, када откуп почне, обављати свакодневно од седам ујутру до 23 часа увече.

Према ријечима Саве Бакајлића, Семберија располаже са око 18.000 хектара црног жита, од чега на јечам отпада око 5.000, док су остале количине у пшеници.

Бакајлић за "Независне" каже да не може претпоставити колики ће бити овогодишњи принос, али да би, по ранијим искуствима, то требало да буде око пет тона.

(Независне)