Бијељински адвокати против увођења фискалних каса :: Semberija INFO ::

 

Бијељински адвокати против увођења фискалних каса


Бијељински адвокати и адвокатски приправници организовали су данас, 27. јуна 2019. године мирни протест испред зграде правосуђа у Бијељини, солидаришући се са брчанским адвокатима који се противе увођењу фискалних каса у адвокатским канцеларијама.

Ђорђе Васић, предсједник Збора адвоката  бијељинске регије, који обухвата око стотину адвоката, каже да је положај адвокатуре у РС регулисан Уставом и Законом о адвокатури  РС и ужива посебну правну заштиту, јер је тим законским прописима адвокатура прописана као самостална и независна служба пружања правне помоћи.

„Желим истаћи да је адвокатура самостална и независна од од јавне власти. Увођење фискализације у адвокатску дјелатност јавна власт би се мијешала у самосталност и независност адвокатуре и то на начин који је противан другим прописима, посебно Закону о адвокатури. Порески органи би увођењем фискалних каса могли контролисати све адвокатске списе и све предмете, што је противно основној обавези адвоката да чувају професионалну тајну. На тај начин сви адвокатски списи и све повјерљиве информације постали би јавни, што је недопустиво. Није дозвољен претрес адвокатске канцеларије, односно јесте, али само уз наредбу суда и то у односу на оне предмете на које се наредба суда односи.  Овим би, практично, било омогућено органима Пореске управе да претресају чак и адвокатске канцеларије, што је недозвољено“.

Васић каже да би и у претпостављеној ситуацији евентуално неиздавање фискалног рачуна и доношење рјешења Пореске управе или УИО БиХ о забрани обављања адвокатске дјелатности било у супротности са Законом о адвокатури РС и Статутом Адвокатске коморе РС, јер о забрани обављања адвокатске дјелатности може одлучити само адвокатска комора, односно суд у одређеном кривичном поступку који би се водио против адвоката.

„Увођењем фискализације јавна власт би се директно мијешала у права адвоката и нарушен би био положај и углед адвокатуре у цјелини. Ми смо о овом проблему обавијестили Вијеће адвокатских асоцијација и правних друштава Европе и Међународну асоцијацију адвокатских комора и очекујемо  и њихову заштиту, јер се ове асоцијације боре за заштиту права и угледа адвокатуре у цијелом свијету“, каже Васић, истичући да ни у једној европској земљи нема фискалних каса у адвокатури.

Семберија ИНФО/ Љ.Љубојевић