ПЕНЗИЈЕ ВЕЋЕ ЗА 10 ПОСТО :: Semberija INFO ::

 

ПЕНЗИЈЕ ВЕЋЕ ЗА 10 ПОСТО


Примјеном Закона о пензијском и инвалидском осигурање Републике Српске у последњих девет година Влада је донијела одлуку о укупно осамнаест повећања пензија од чега се на редовно годишње усклађивање односи шест, а дванаест на ванредно повећање повећање.

Пензионери ће своје пензије за мај добити увећaне по трећи пут у овој години, и то за 10%, што је до сада највеће појединачно процентуално повећање.

Подсјећамо да је јануару ове године извршено редовно годишње усклађивање пензија са 3,36% и ванредно повећање од 0,64%, што је збирно дало увећање од 4%.

Друго ванредно повећање пензија од 10%, почев од  01. маја ове године је највеће појединачно повећање не само у Републици Српској, већ и у земљама региона, па и шире.

Влада Републике Српске је на овај начин показала да у овим тешким економским временима узрокованим погоршањем животног стандарда најстарије популације усред кризе изазване специјалном операцијом Русије у Укријини у складу са тренутним финансијским могућностима води рачуна како би мјерама које доноси спријечила даље погоршање материјалног положаја и стандарда живота преко 272 хиљаде корисника права у земљи и иностранству.

Ванредно повећање од 10% побољшаће и учешће просјечне пензије од 474,72 КМ колико износи за мај ове године у просјечној плати исплаћеној у Републици Српској, на до сада највећи проценат од 43,41%.

Са овим ванредним повећањем повећан је и износ најниже пензије за стаж oд 40 и више година на 485,19 КМ, што чини 44,35% просјечне плате у Републици Српској.

Подсјећамо да пуни стаж од 40 и више година има 21.250 или свега 7,8% од тренутно 272.500 корисника права, и њихова просјечна пензија од маја ове године износи 701,22 КМ,  што чини  64,10 % од просјечне плате у Републици.
Такође, од маја ове године дошло је до повећања и износа највише пензије у Републици Српској на 2.495,54 КМ, што чини 2,3 просјечне плате исплаћене за април мјесец.
 
Подсјећамо да је са овим повећањем у последњих девет година Влада Републике Српске збирно, односно номинално пензије повећала за 44,53%, док је стварно или ефективно  повећање пензија 54,81%.

Као примјер наводимо да пензионер који је примао 400 КМ у јануару 2012. године од маја ове године прима пензију у износу од 619,24 КМ.

За исплату пензије од маја ове године сваки наредни мјесец биће потребно обезбедити из изворних прихода по основу доприноса за пензијско и инвалидско осигурање више од 117 милиона КМ.
 
Влада Републике Српске наставља у континуитету, као што је то чинила и до сада, да прати раст цијена на мало, трошкова живота и раст просјечних плата и у зависности од раста изворних прихода, по основу доприноса за пензијско и инвалидско осигурање, уколико се укаже потреба у складу са еконмском кризом и растом инфлације, право-времено ће реаговати са новим ванредним повећањем како би заштитила животни стандард најстарије популације.

Увећана пензија за мај ове године од 10% биће исплаћена у наредних  дан-два за свих 272.521 корисника права у земљи и иностранству.

На крају подсјећамо да је у циљу даље заштите стандарда пензионера већ најављена и додатна једнократна помоћ крајем љета у висини од 100 КМ, наводе на крају из Фонда ПИО РС.