Нема санкција Русији, дух Дејтона руши БиХ: Шта пише у информацији коју данас разматра НСРС :: Semberija INFO ::

 

Нема санкција Русији, дух Дејтона руши БиХ: Шта пише у информацији коју данас разматра НСРС


БАЊАЛУКА - За Српску је од пресудног значаја да инсистира на политици несврставања у руско-украјинском сукобу. Никакав акт о увођењу санкција Русији није донесен у правном систему БиХ. Правним и физичким лицима није забрањено пословање са субјектима у Русији, руска имовина се не замрзава,а њиховим држављанима се не забрањује улазак.


Наведено је то, између осталог, у Информацији о међународној, политичкој и безбједносној ситуацији – мјесто и улога Републике Српске која ће бити разматрана на данашњој посебној сједници Народне скупштине, заказаној на захтјев српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика, сазнаје „Глас Српске“.

-Док трају дискусије о томе да ли је БиХ увела санкције, из руске амбасаде су поручили да БиХ није на непријатељској листи, а због противљења Српске санкцијама, БХ-гас је успио да обнови уговор са „Гаспромом“ и није затражено плаћање у рубљама што је приличан парадокс - наведено је у информацији.

Даље се указује да су политички, економски, војни и културни односи између Запада и Русије најлошији у последњих 30 година и да није реално за очекивати брзу нормализацију, али и да нас "историја учи да велике силе на крају увијек пронађу начин да нормализују односе".

- Зато је у ,,маглама сукоба” важно водити одговорну политику - истакнуто је у информацији. 

Српска треба да задржи, додаје се, стриктну и досљедну неутралност у руско-украјинском оружаном конфликту, исходивши истовјетну позицију БиХ.

- Посебно се компликује положај БиХ и Србије које нису чланице НАТО, тако да се од стране тог војног савеза посматрају као могуће зоне нестабилности дубоко иза линије конфронтације између Запада и Русије. За Српску је од пресудног значаја да инсистира на политици несврставања у руско-украјинском сукобу и да остане војно неутрална у периоду великих војних напетости између Запада и Русије - пише у документу о којем ће данас расправљати посланици.

Српској не иду на руку "непријатељски, неуставни, недејтонски потези политичког Сарајева и лобирања у свјетским центрима моћи".

- Одржавајући основне интересе, Српска би требало да искаже одговарајућу спремност на изналажење рјешења за акутна или хронична отворена политичка питања у БиХ. Српска не само да не смије умањити обим или интензитет инсистирања на досљедној примјени Дејтонског споразума и Устава БиХ, већ их и појачати - истакнуто је.

У Народној скупштини, као највишем законодавном тијелу, потребно је ангажовање свих посланика како би постигли усаглашене ставове о овим значајним питањима који изазивају превирање у глобалним оквирима, а све у циљу осигуравања мира, стабилности, на добробит грађана.

- Промоција духа Дејтона је направила застој у БиХ и то је била грешка. Став руководства Српске је да је усљед највећих промјена у међународном систему и односа између великих сила након завршетка Хладног рата, потребно размотрити утицај глобалних геополитичких процеса на њену међународну позицију, понављајући да је Дејтонски споразум једини гарант политичке стабилности, а самим тим, посљедично и безбједности у БиХ, али и шире - наведено је између осталог у информацији.


Глас Српске