Бивше репрезентативке страст према коњима претвориле у атракцију :: Semberija INFO ::

 

Бивше репрезентативке страст према коњима претвориле у атракцију


ГРУДЕ - У засеоку Совићи, опћина Груде, неколико стотина метара од главне магистралне цесте смјештен је Коњички клуб "Стина" један од најатрактивнијих клубова на просторима Херцеговине.
 

Коњички клуб је основала породица Пејић која су страст према коњима претворили у начин живот, преносећи ту љубав и на госте и посјетитиоце који дођу на њихово имање.   

Три сестре; Марија, Мелани те Матија као најмлађа у породици (11 година) задужене су за тренинг коња и обуку јахања док су мајка, отац и брат логистичка потпора.


Но, неријетко једни другима ускачу у помоћ те нема строге подјеле послова. 

"Клуб је службено основан 2009. године иако смо коње имали и годинама прије тога. Почели смо с једним, као остварење дјечје жеље, али се уз нашу остваривала и дугогодишња жеља оца те се број коња повећавао. Тренутно је на имању 17 коња, а прије пар дана стигла нам је и кобилица Хана која је права атракција на имању", прича једна од три сестре, тренерица и менаџерица Коњичкога Куба "Стина" Марија Микулић еx Пејић.

Марија и њена сестра Мелани биле су су чланице репрезентације Коњичкога спорта БиХ и учествовале на такмичењу у БиХ и државама регије

Такође су учествовале на балканским првенствима што није безначајно с обзиром на то да клуб долази из малог мјеста и из мале земље.

" Након година спорта, премда још нисмо изишле из њега, него се само вратили на имање, одлучиле смо да проширимо идеје које се везане за природу и коње", објашњава Марија.

Тако је, вели, клуб отворио своја врата за домаће и иностране госте и све оне који желе и имају могућности боравити на њиховом имању.

"Ово је наш животни позив и начин живота тако да се наши гости осјећају као дио нас и клуба", додаје Марија, напомињући са шалом како они заправо "ни не раде ништа јер воле ово што живе"

Најтраженија понуда је рекреативно јахање

"Понуда клуба прилагођена је ономе што наши посјетитељи желе, али дефинитивно најтраженија понуда је рекреативно јахање кроз природу на нашим мирним и умиљатим коњима", истиче Марија.

Напомиње како за активност теренског јахања претходно искуство није неопходно.

"Апсолутни почетник може резервирати свој термин и доћи на јахање захваљујући мирним коњима и професионалном особљу те упустити се у теренску авантуру с нама", наводи Марија.

По њеним ријечима, долазе им гости из Израела, САД-а и Њемачке јер имају пар уговора с  туристичким агенцијама.

Каже како гости долазе искључиво на јахање и задржавају се од седам до десет дана.

Школа јахања је такође дио њихове сталне понуде

"Већина клубова ставља лимит за школу јахања од 15 до 30 сати, но то је индивидуално. Наиме, у нашој пракси у више од 20 година показало се заправо да се усвајање знања разликује од особе до особе. Па имамо особу која свлада јахање и за пет сати", објашњава тренерица Марија.

Каже како су у школама јахања обично особе од 20 до 55  година те да је ријеч о озбиљним заљубљеницима коња и природе, а који су активни и долазе свакодневно тренирати. Уз то, напомиње да има и старијих особа, чак до 70 година живота који долазе на рекреативно јахање.

"Што се тиче пак дјеце она су ту активна од друге године живота па надаље", додаје Марија.

Бесплатно терапијско јахање

Марија истиче да имају и терапијско јахање те су срећни да и такву активност могу пружити особама с потешкоћама у развоју.

"Желимо напоменути како ову врсту активности не наплаћујемо. То је  само мали допринос од нас за родитеље дјеце с потешкоћама у развоју и најмање што можемо учинити за њих те им бар мало олакшати живот у мору претрага, драме, доктора", објашњава Марија.

У Коњичком клубу у току је упис у Љетни камп за дјецу и младе.

"Камп траје тједан дана, а дјеца су смјештена на имају, у кући за одмор која има и вањски базен. У склопу кампа имају једно или два ноћења на отвореном под ведрим небом уз логорску ватру, а укључена је и школа јахања. Свакодневно су дјеци на располагању и радионице те предавачи разноврсних тема", прича Марија и додаје како имају дјецу која ту долазе већ четврту годину.


Фена / Независне