Патријарх Порфирије уручио томос архиепископу Стефану :: Semberija INFO ::

 

Патријарх Порфирије уручио томос архиепископу Стефану


Фото - Танјуг
БЕОГРАД - Патријарх Српске православне цркве Порфирије уручио је данас у Саборној цркви архиепископу македонско-охридском Стефану томос о признању аутокефалности Македонске православне цркве.

Порфирије је прије уручења томоса рекао да су се створили услови да и Охридска архиепископија има способности да буде самостална црква.

Он је рекао да се црква тиме не дијели него да расте заједно у љубави и слози.

Патријарх је истакао и да је веома радостан због тога што се аутокефалности Македонске православне цркве радују и Срби и Македонци у Сјеверној Македонији.

Он је препоручио да МПЦ сада нађе одговарајуће име.

Такође партијарх Порфирије истакао је да црква не може да буде оружје и да није оружје за остваривање било каквих других циљева.

Порфирије је нагласио и да ова одлука неће утицати на друга канонска подруцчја СПЦ, јер су, како је рекао, другачији услови у Сјеверној Македонији него у другим дијеловима СПЦ.

На засједању Светог архијерејског сабора у мају ове године једногласно је донијета одлука да се призна аутокефалност МПЦ.

За ту одлуку гласало је свих 42 епископа СПЦ.

Послије прве заједничке литургије МПЦ и СПЦ у Скопљу патријарх Порфирије саопштио је одлуку Сабора који је “једногласно и једнодушно изашао у сусрет молби Македонске православне цркве - Архиепископије Охридске” и прихватио њену аутокефалност.

Патријарх је тада рекао да ће након заједничког обављања техничко-организационих детаља, бити обавјештене све остале православне цркве, које ће бити позване да “по свом канонском реду и поретку” прихвате аутокефални статус МПЦ-ОА.


Танјуг / Глас Српске