Сукоб у Украјини: Украјинске снаге гађале Доњецк, пронађени думдум меци у Маријупољу :: Semberija INFO ::

 

Сукоб у Украјини: Украјинске снаге гађале Доњецк, пронађени думдум меци у Маријупољу


МОСКВА/КИЈЕВ- Сто други дан руско-украјинског сукоба. Руска војска наставља да напредује у Донбасу. Стратешки важан индустријски град Северодоњецк, у области Луганска, сада је углавном под руском контролом, али украјинске снаге и даље пружају снажан отпор.

09:40 - Британско министарство: Снаге УКР узвратиле у Северодоњецку

Украјинске снаге одбиле су напад и узвратиле у граду Северодоњецку на истоку Украјине, саопштило је данас британско министарство одбране у најновијем извештају.

Овај потез ће вјероватно "отупити" оперативни замах који су руске снаге претходно добиле концентришући снаге и оружје, навело је британско министарство, преноси Ројтерс.

Како се наводи, руска тактика је да избјегавају да користе пјешадију која припада регуларним снагама руске војске за урбане операције, што је већ виђено у Сирији, а вјероватно са жељом да се ограниче губици регуларне армије

09:15 - У борбама са јединицама снага ЛНР погинуло 36 припадника украјинских снага 

У борбама јединица снага ЛНР са украјинским трупама током протеклог дана украјинска страна је претрпила губитке у људству и војној техници.

Погинуло је 36 припадника украјинских снага и уништено шест оклопних транспортера, шест возила, док је осам припадника украјинских снага положило оружје.

Како се наводи у саопштењу Народне милиције ЛНР, „противник гађа цивилне објекте насеља у близини фронта”.

У протекла 24 часа оружане формације Украјине испалиле су 30 мина из минобацача калибра 120 мм на село Кремена, додаје се у саопштењу.

У циљу сузбијања ватрених дејстава непријатеља на цивилно становништво Републике, дежурне снаге јединица Народне милиције откриле су и уништиле положаје украјинских формација са којих је пуцано.

08:46 - Украјинске трупе гранатирале ДНР 62 пута

Током протеклог дана украјинске трупе гранатирале су Доњецку Народну Републику 62 пута, испаливши 641 комад муниције, погинуло је пет особа, а 24 је рањено, међу којима је и дете, саопштило је представништво ДНР у Заједничком центру за контролу и координацију прекида ватре.

Оштећено је 46 стамбених објеката у Петровском, Кујбишевском, Ворошиловском округу Доњецка, Горловка (Калињински и Централни градски округ), као и 14 објеката цивилне инфраструктуре.

08:05 - Хајдај:Руске снаге настављају општи напад на Северодоњецк

Руске снаге настављају општи напад на Северодоњецк и контролишу источни дио града, саопштио је данас гувернер региона Луганск, Сергеј Хајдај.

Он је навео и да су у најновијим нападима оштећени дијелови хемијске фабрике Азот, пренијела је агенција Ројтерс.

07:35 - Украјинске трупе гранатирале Кијевску област Доњецка

Украјинске трупе су у 3.30 гранатирале Кијевску област Доњецка, испаливши шест граната калибра 122 мм, саопштило је представништво Доњецке Народне Републике у Заједничком центру за контролу и координацију прекида ватре.

Представништво је навело да су украјинске снаге у 5.55 часова гранатирале село Михајловку, испаливши девет граната калибра 122 мм.

Такође је у 5.40 гранатирано село Пантелејмоновка, на које је испаљено седам граната калибра 122 мм.

07:31 - У Маријупољу пронађене чауре за америчке снајпере

У згради Службе безбједности Украјине у Маријупољу пронађене су потрошене чауре америчких снајперских патрона.

Откривена муниција је калибра 308 („Винчестер”) и калибра 338 („Лапуа магнум”). У њиховој непосредној близини налазиле су се кутије са патронама сличног калибра – 308 „Винчестер” опремљене експанзивним мецима. 

Приликом удара у тијело, они се шире и наносе додатну штету. Ова муниција се појавила крајем 19. вијека и позната је као „думдум” меци.

07:25 - Кличко: Неколико експлозија рано јутрос у Кијеву

Неколико експлозија догодило се рано јутрос у главном граду Украјине, изјавио је градоначелник Кијева Виталиј Кличко.

“Неколико експлозија у Дарњицком и Дњепровском округу главног града. Службе већ раде на лицу мјеста. Детаљније информације - касније”, написао је Кличко у апликацији за размјену порука Телеграм, преноси Ројтерс.

Неименовани очевидац је изјавио Ројтерсу да је видео дим у граду послије експлозија.

07:14 - Школе и вртићи Ворошиловског округа оштећени током гранатирања

Средња стручна школа, гимназија, вртић и две основне школе оштећени су током гранатирања Ворошиловског округа у Доњецку, саопштио је градоначелник тог града Алексеј Кулемзин.

„Обим штете још није утврђен због опасности од гранатирања”, рекао је он.

07:00 - Резников: Оптимистична процена-крај рата до краја године

Украјински министар одбране Олексиј Резников рекао је да је тешко предвидети када ће се рат у његовој земљи завршити, али да је његова “оптимистична процјена”, да би то могло да се деси до краја године.

Резников је рекао да је украјинским снагама и даље потребно тешко наоружање, пре свега вишеструки ракетни системи, као и друга артиљеријска оруђа, тенкови, ракете и противваздушна одбрана, преноси ЦНН.


​Глас Српске / Агенције