Сукоб у Украјини: Украјинска војска гађала Јасинувату и Јеленовку :: Semberija INFO ::

 

Сукоб у Украјини: Украјинска војска гађала Јасинувату и Јеленовку


Деведесет пети дан рата у Украјини.


16: 33 На Јасинувату и Јеленовку  испаљено по шест ракета

Градове Јасинувата и Јеленовка у Доњецкој Народној Републици /ДНР/ погодиле су ракете испаљене са положаја украјинске војске, која је употријебила системе вишецијевних бацача "град", саопштено је из мисије ДНР при Заједничком центру за контролу и координацију.

У саопштењу се наводи да је на ове градове испаљено по шест ракета.

Мисија је раније данас пријавила два ракетна напада на Јасинувату, као и то да је Јеленовка гађана артиљеријским системима промјера 122 милиметра, али није пријављено да је било ко повријеђен, подсјећа ТАСС.

13:00 Вершиц: Украјини остало максимално пет мјесеци, ово је рат Русије-САД

Дописник аустријског јавног сервиса ОРФ из Украјине, Кристијан Вершиц, сматра да Украјини остаје максимално још пет мјесеци прије него што почне да се распада солидарност Европе.

Вершиц је, током дискусије „Клуб 3” аустријских медија „Кронен цајтунг”, „Курир” и Профил”, казао да, и поред високог морала украјинских бораца, не преостаје много времена за добијање рата.

„Ако не буде било мировне перспективе, у једном тренутку ће опасти спремност на суфинансирање рата. А без даљих испорука наоружања запада, Украјина не може да наставит борбе”, указао је он.

Према Вершицу, одлучујућу улогу у томе имају САД.

Казао је да се одбрамбени рат Украјинаца претворио у рат Русије и САД.

„То је огроман проблем. Запад мора разговарати са Русијом. Конфликт засигурно неће сам од себе нестати”, упозорио је Вершиц.

11:00 Украјинци ракетирају насељена места у региону Запрозја

Украјинска војска наставља да ракетира насељена места у Запорошкој области на југу Украјине вишецевним ракетним системима и балистичким ракетама Точка-У, изјавио је данас члан главног савета Регионалне војно-цивилне управе Владимир Рогов.

У изјави за ТАС С он је рекао да руски одбрамбени системи свакодневно обарају украјинске ракете изнад насеља Васиљевка и Пологи.

“Украјинске снаге настављају да махнито гранатирају градове Васиљевка и Пологи у близини линије фронта. Та места су на удару вишецевних ракетних система и пројектила Точка-У. Сваког дана, безброј пројектила се обара изнад ових мирних градова”, рекао је Рогов и нагласио да је присуство руских трупа на територији региона Запорожја гаранција безбедности за локално становништво.

10:40 Забрана летова ка 11 градова продужена до 6. јуна

Привремена забрана летова ка 11 аеродрома у јужним и централним дијеловима Русије код границе са Украјином продужена је до 6. јуна, саопштила је руска Федерална агенција за авио-саобраћај /Росавијација/.
“Режим привремених ограничења летова ка 11 руских аеродрома продужена је до 6. јуна у 2.45 часова”, наводи се у саопштењу.

Из “Росавијације” истичу да се забрана односи на градове Анапа, Белгород, Бријанск, Вороњеж, Геленџик, Краснодар, Курск, Липецк, Ростов на Дону, Симферопољ и Елиста, јавила је РИА “Новости”.

“Росавијација” је увела забрану 24. фебруара, након почетка руске специјалне војне операције у Украјини. /крај/пј

10:00 Руски амбасадор у Лондону: Нећемо употребити нуклеарно оружје

Амбасадор Русије у Лондону Андреј Келин је изјавио за Би-Би-Си да не вјерује да ће његова земља употребити тактичко нуклеарно оружје у рату против Украјине.

Келин је објаснио да се, према руским војним правилима, такво оружје не користи у сукобима попут оног у Украјини.

Русија има веома строге одредбе за њихову употребу, углавном када је угрожена егзистенција државе, рекао је амбасадор,.

“То нема никакве везе са тренутном операцијом”, указао је Келин.

08:24 Зеленски: Руске снаге спречавају евакуацију из Херсонске области

Украјински предсједник Володимир Зеленски изјавио је да је ослобођење сваким даном све ближе и да је “само питање времена” када ће Украјина вратити оно што јој је Русија одузела.

Зеленски је додао да је ситуација у Донбасу и даље тешка, посебно у областима Сјеверодоњецка, Лисичанска, Бахмута и Попасне.

Истакао да су руске снаге ракетама и минобацачима нанијеле “варварске ударце” Сумској области и Николајеву, гдје је, тврди, када је погођено стамбено насеље удаљено 20 метара од вртића убијена једна особа, а седам рањено.

Зеленски је навео и да руске снаге спречавају Украјинце да се евакуишу из Херсонске области.

08:00 Украјински генералштаб: Борбе за Сјеверодоњецк се настављају

Борбе за Сјеверодоњецк се настављају, саопштио је Генералштаб Оружаних снага Украјине.

“Употребом артиљерије, руске снаге извеле су јуришне операције на подручју града Сјеверодоњецка. Борбе се настављају”, наводи се у саопштењу Генералштаба.

Чеченски лидер Рамзан Кадиров изјавио је синоћ да су град Сјеверодоњецк у самопроглашеној ЛНР преузели руски добровољци из Чеченије.

07:00 испорука оружја кијеву сведена на минимум

Њемачке власти смањиле су на минимум испоруку оружја Украјини у посљедњих девет седмица, објавио је лист “Велт ам зонтаг”, позивајући се на релевантне документе.
Лист наводи да се смањење испоруке односи на такозвано лако наоружање, а ниједна већа количина није испоручена од краја марта.

Њемачки медији су раније овог мјесеца јавили да Берлин планира да у јулу пошаље Украјини 15 противваздушних тенкова “гепард”.

Анкета института за испитивање јавног мњења “Форса”, која је спроведена почетком мјесеца, показала је да је подршка јавности испоруци тешког наоружања из Њемачке у Украјину пала на 46 одсто, у односу на мјесец дана раније, када је тај проценат износио 60 одсто.

РИА “Новости” преноси да се удвостручио проценат оних који критикују слање њемачког оружја Украјини.

Русија је 24. фебруара започела специјалну операцију у Украјини, са циљем демилитаризације и “денацификације” те земље.

Западне земље увеле су санкције Русији због операције и почеле су да шаљу оружје Украјини.  


Глас Српске / Агенције