ОДЛУКА У УТОРАК: Борачка организација Српске бира новог предсједника :: Semberija INFO ::

 

ОДЛУКА У УТОРАК: Борачка организација Српске бира новог предсједника


Скупштина Борачке организације Републике Српске, на којој би требало да буде изабран нови предсједник те организације, биће одржана у уторак, 31. маја, у Бањалуци.

Како Српскаинфо сазнаје, позиви за учешће на Скупштини БОРС већ су послати на адресе делегата из свих градских и општинских борачких организација. Према до сада приспјелим пријавама, кандидати за новог предсједника кровне Борачке организације у Српској су предсједник БО Градишка, Милован Гагић, предсједник Борачке организације у Броду, Зоран Видић, те предсједник БО Соколац, Жељко Лалић. Није искључено да се до заказане сједнице, како сазнајемо, међу кандидатима за предсједника БОРС појави још неко име.

Опструкција

Предсједник Борачке организације у Градишци, Милован Гагић, који је један од кандидата за предсједника БОРС, за Српскаинфо каже да вјерује да ће предстојећа сједница Скупштине протећи у најбољем реду, те да ће борци коначно добити новог предсједника.

– Постоје бројни притисци и покушаји опструкције, прије свега од стране политике, да се саботира предстојећа Скупштина и да Борачка организација остане без предсједника. Очигледно је да неком не одговара постојање снажног БОРС, који би на прави начин заступао и штитио интересе борачке популације. Обезглављена и подијељена Борачка организација, каква је сада, не треба никоме. Зато је куцнуо посљедњи час да борци узму ствари у своје руке, да вратимо достојанство, част и углед који припада БОРС. Надам се да ће тако и бити – каже Гагић за Српскаинфо.

Додаје да ће кворум за легитимно одржавање предстојеће Скупштине БОРС бити обезбијеђен, као и да вјерује да ће на сједници бити присутан довољан број верификованих делегата како би се изабрао нови предсједник.
– Још једном желим да нагласим значај предстојеће Скупштине и да позовем борце на јединство у овим тешким временима. Ово је, вјероватно, посљедња прилика да покушамо спасити Борачку организацију Републике Српске. Више нису важне ни личне ни политичке подјеле. Једино је битно да БОРС почне да функционише, јер је садашње стање потпуно неодрживо – закључује Гагић.

Разрјешење Савчића

Да подсјетимо, на посљедњем засједању Скупштине Борачке организације Републике Српске, које је 9. маја одржано у Бијељини, дужности је разријешен дотадашњи предсједник БОРС, генерал Миломир Савчић.
Он је смијењен одлуком 69 присутних делегата, а тада је одлучено и да бивши предсједник БОРС, који практично од августа прошле године није обављао своје дужности, буде изабран за почасног предсједника Борачке организације Републике Српске.

Подсјећамо, генералу Миломиру Савчићу, који је оптужен за ратне злочине, Суд БиХ је 9. августа 2021. одредио притвор. Дан касније полиција га није нашла на адреси, због чега се званично води да је у бјекству и да није на територији БиХ.
Од тада је Борачка организација Српске била практично “обезглављена”, а највећи дио Савчићевих послова обављао је предсједник Предсједништва БОРС, Александар Савић.
Иначе, занимљиво је и то да Савић, у саопштењу за јавност које је издао недуго након завршетка Скупштине БОРС у Бијељини, није признао легитимитет одржаног засједања, те најавио кривичне пријаве против организатора скупштине.


Српска инфо