Поједностављење поступка остваривања права на старосну пензију за наше грађане на привременом раду у Аустрији :: Semberija INFO ::

 

Поједностављење поступка остваривања права на старосну пензију за наше грађане на привременом раду у Аустрији


Обавјештавамо све осигуранике који у претходном периоду имају остварен стаж осигурања код Фонда за пензијско и инвалидско осигурање Републике Српске, а сада су осигураници код аустријског пензијског фонда ПВА да су ова два фонда постигли договор и потписали споразум у вези датума подношења захтјева за признавање права на старосну пензију.

Наиме до сада су наши грађани, осигураници код ПВА у Аустрији захтјев за остваривање права на старосну пензију подносили из радног односа у складу са позитивним законодавством Аустрије, а што није у сагласности са нашим прописима. Такви захтјеви су до сада по аутоматизму одбацивани као преурањени и то је стварало одређене потешкоће и успоравало провођење управног поступка.

Убудуће Аустријски пензијски фонда ПВА ће уз захтјев осигураника доставити и привремену потврду периода осигурања у Аустрији на обрасцу А/БиХ 14 и истовремено упутити осигураника да поднесе нови захтјев након престанка  обавезног осигурања у Аустрији, док ће Фонд ПИО донијети рјешење и доставити потврду стажа оствареног у Републици Српској, односно БиХ.

Примјеном овог споразума ПВА се обавезује да ће без одлагања прослиједити захтјев за остваривање права Фонду ПИО Републике Српске како би Фонд благовремено  окончао поступак.

На овај начин поступак остваривања права тече несметано, с тим да је осигураник у обавези да по престанку радног односа у Аустрији, због испуњавања услова за остваривање права на старосну пензију, поново поднесе захтјев  у ПВА.

Право на старосну пензије у Републици Српској признаје се  најраније од следећег дана након престанка осигурања у Аустрији, у зависности од датума подношења захтјева, при чему се право може признати најдуже три мјесеца уназад, ако су испуњени услови.


Фонд ПИО Републике Српске