НЕВРИЈЕМЕ ПОХАРАЛО СЈЕВЕР ХРВАТСКЕ :: Semberija INFO ::

 

НЕВРИЈЕМЕ ПОХАРАЛО СЈЕВЕР ХРВАТСКЕ


Foto: Ilustracija
За континенталну Хрватску упаљен је метеоаларм за јако невријеме и град који би могао узроковати материјалну штету.

Црни облаци стигли су из Словеније. Лед је направио огромне штете, поготово на аутомобилима, овако нешто још никад нисам видио, испричао је шокирани читалац с вараждинског подручја.

Наиме, јако невријеме нешто иза 16 часова захватило је сјеверозапад Хрватске, а највише штете било је на вараждинском подручју гдје су страдали бројни аутомобили. Према ријечима читалаца, лед је био већи од ораха.
- Из мирног времена, одједном је град лупио. Није било кише, него само град који је трајао 10-ак минута попраћен јаким вјетром. Мир након града је био десет минута и онда је кренула киша с грмљавином. Лед је био већа од ораха, а након 20 минута лед се још увијек бијелио на трави - рекао је читалац из Вараждина.

- Невријеме је кренуло прије пола сата, падало је десет минута. Пуно је било кише, и онда је одједном је лед кренуо. Више аутомобила је уништено, падао је град величине ораха. Што се тиче усјева, то још нисмо утврдили колико је уништено, иако на кукурузу није видљива штета, али виногради су сигурно настрадали - испричао је читалац из Хума на Сутли, пише 24сата.За континенталну Хрватску упаљен је метеоаларм, а стигло је и упозорење да се грађани припреме за јака грмљавинска невремена која могу узроковати озбиљне штете и заштитите се од муње. Могућа је и материјална штета те оштећење стабала, као локалне бујичне поплаве, олујни удари и лед.

Такође, могући су прекиди у активностима на отвореном и у промету. Са сјеверозапада постепен пораст облачности , а на копну мјестимична киша и грмљавина. Према вечери уз јачи развој облака локално изражени пљускови или грмљавинско невријеме очекивани су најприје у сјеверозападним и сјеверним предјелима, увече и у Славонији. Вјетар слаб до умјерен југозападни, увече сјеверни, пролазно с јаким ударима. На Јадрану слабо и умјерено, на отвореном понегдје и јако југо. Највиша дневна температура углавном од 26 до 31 °Ц, написали су из ДХМЗ.

(Српска Инфо)