Обиљежавање Дана Војске РС, семберских ратних јединица и 3. пјешадијског РС пука :: Semberija INFO ::

 

Обиљежавање Дана Војске РС, семберских ратних јединица и 3. пјешадијског РС пука


Градска борачка организација Бијељина заједно са представницима ратних јединица формираних на овој територији,  локалне самоуправе, 3. пешадијског РС пука, обиљежили су данас свечано Дан Војске  Републике Српске, Дан семберских ратних јединица и Дан 3. пешадијског РС пука. 


 
Овим поводом,  на споменику погинулим борцима у одбрамбено-отаџбинском рату бројне делегације положиле су цвијеће и вијенце, а свештеници Епархије зворничко-тузланске служили су парастос за све погинуле борце.
Церемонији на градском тргу, претходио је дефиле припадника 3. пешадијског РС у строју са ратним заставама од Касарне „,Војвода Степа Степановић“ до градског трга. 



Припадници 3. пјешадијског РС пука прошли су улицом Српске добровољачке гарде, те улицом Меше Селимовића ка згради Градске Управе Бијељина, а онда улицом Вука Караџића до централног споменика погинулим борцима  у одбрамбено-отаџбинском рату.

На свечаној церемонији је речено да је Војска РС настала као потреба за опстанак српског народа, те да је са подручја Семберије животе за одбрану РС дало више од хиљаду бораца.

Предсједник Градске борачке организације Бијељина Миодраг Стевановић изјавио је да је основни задатак Војске РС био да брани српски народ и отаџбину.
Он је истакао да су Град Бијељина и борци из овог краја дали велики допринос у одбрани РС у току протеклог рата, јер су учествовали у биткама у свим крајевима.
„Колико су те битке биле тешке говори податак да је више од 1.000 наших сабораца дало живот и ту смо данас да им се поклонимо“, нагласио је Стевановић.
Према  његовим ријечима, млађи нараштаји никада не смију да забораве све оне који су дали свој допринос за РС.
„Будуће гренерације треба да се сјећају оних који су страдали и свих оних који су дали допринос у стварању и очувању наше РС“, нагласио је Стевановић. 



На скупу је наглашено да је ово битан јубилеј, јер је 30 година од оснивања Војске РС и 30 година од када је српски народ почео стварање услова за слободу и живот у Српској.
 
Војска РС је, како је речено, управо та која је омогућила да српски народ изнесе све битке у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату на достојанствен, професионалан и моралан начин.
 
Генерал Војске Републике Српске у пензији Петар Млађеновић рекао је да су 12. маја 1992. године почеле свијетле странице историје Срба западно од Дрине.
„Стварање Војске РС, као нуклеуса снага српског народа за одбрану својих интереса, био је почетак сјајне историје и залог за будућост, јер у будућности знамо свој пут, знамо да је Републике Српска једина наша Отаџбина“, изјавио је Млађеновић.

Командант Трећег пјешадијског батаљона РС пука и комадант бијељинске касарне пуковник Небојша Јовановић изјавио је да је српски народ 1992. године одлучио да се одупре онима који су пријетили да поново отворе стратишта, попут Јасеновца.
„Захваљујући Војсци РС тако нешто се није поновило у Одбрамбено-отаџбинском рату и створени су услови да се одбрани РС, нагласио је Јовановић.

Према његовим ријечима, припадници Трећег пјешадијског РС пука, који су насљедници Војске РС и баштине њену традицији, дужни да наставе сталну борбу за останак и опстанак РС, што данас чине у миру.
Градоначелник Бијељине Лјубиша Петровић изјавио је да је Војска РС основана само и искључиво да би бранила српски народ и да је, захваљујући тој улози, уписана великим словима у историју.



Вијенце на споменик палим борцима положили су представници свих ратних јединица које су формиране на овом подручју, Трећег пешадијског РС пука,  делегација Градске управе Бијељина, МУП-а РС, организације породица погинулих бораца и других удружења проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата.
Након свечане церемоније на градском тргу, која је одржана уз благослов Српске Православне цркве, организована је посјета  спомен соби у знак сјећања на све погинуле у бијељинском музеју.

Семберија инфо - З. Кусмук