Љубић: Трећи ентитет је у духу Дејтона и не крши његова начела :: Semberija INFO ::

 

Љубић: Трећи ентитет је у духу Дејтона и не крши његова начела


МОСТАР - Божо Љубић, предсједник Главног вијећа Хрватског народног сабора БиХ за Н1 је говорио о одлуци ХНС-а и ХДЗ-а да изађу на изборе без обзира на измјене Изборног закона, али је коментарисао и територијално преуређење БиХ који се налази међу закључцима овог Вијећа рекавши да је и трећи ентитет заправо у складу са начелима Дејтонског споразума.

Коментаришући одлуку ХДЗ-а и Хрватског народног сабора (ХНС) да иду заједно на изборе без обзира на то да ли ће доћи до измјена Изборног закона Босне и Херцеговине, Љубић је нагласио да је тренутни Изборни закон неуставан и да према томе нема услова за законите, поштене и слободне изборе.

"С друге стране, пошто ми бринемо о интересима хрватског народа који нас је бирао, дужни смо у било којим околностима, праведним или не, да се на ове изборе иде. Странке ће се припремити, а представници странака су договарале начине изласка на изборе који се неће разликовати од прошлих модалитета. Тамо гдје је хрватска позиција рањива ићи ће се заједнички, а ондје гдје су Хрвати већински странкама је дозвољено да коалирају или да самостално изађу. Када је ријеч о Предсједништву БиХ, сви су се опредијелили да се подржи један кандидат. Одржавање избора по неуставном Изборном закону јер Хрвати не могу бирати своје легитимне представнике може само додатно продубити кризу у БиХ, а шта даље може из тога проистећи ја вам то не могу рећи", рекао је Љубић.

Он се такође осврнуо на закључке ХНС-а и територијално преуређење БиХ .

"Наравно да је ова држава нерационално организована са четири нивоа власти, 14 Устава, 14 влада, 150 министара и овој држави је неопходна нова административно-територијална организација чак и да нема проблема око легитимног политичког представљања. Важно је истаћи да било који преустрој БиХ мора бити вођен начелом конститутивности три народа што је Уставни суд на основу апелације Алије Изетбеговића јасно одлучио. На основу те пресуде сасвим је легитимно да БиХ има два, три или пет ентитета као што је легитимно да не буде нити један ако се сва три конститутивна народа сложе. Дакле, трећи ентитет је сасвим у духу Дејтонског споразума и не крши његова начела. Надам се да се о томе неће морати ни разговарати, али ако се настави политичко насиље над Хрватима, ако се они избаце из власти и у коначници ако нема спремности да се договара да се ствари врати на легалне уставне оквире, онда конститутивни народи имају право размишљати о рјешењима који ће осигурати опстојност народа на овом простору", рекао је.

Љубић је протеклих дана доспио у фокус јавности због иступа на ХРТ-у када је цитирао једну народну изреку: "Ој Турчине за невољу куме и ти Влаше лажни побратиме", а што су му многи замјерили.

"Јако сам разочаран да је ико из ове метафоре везане за пословицу стару неколико стотина година могао извући било шта лоше. Нека опрости свако ко је тако реаговао, али то мени говори о глупости или лошим намјерама. Та метафора је имала за циљ да каже да се људи договарају из добре воље и љуте невоље заправо", поручио је Љубић.


​Глас Српске