ОКОНЧАН ПОСТУПАК РЕСТРУКТУРИРАЊА СБЕРБАНКЕ :: Semberija INFO ::

 

ОКОНЧАН ПОСТУПАК РЕСТРУКТУРИРАЊА СБЕРБАНКЕ


Foto
Агенција за банкарство Републике Српске предузела је кључне активности из своје надлежности дефинисане Законом о банкама и Законом о Агенцији, те покренула поступак реструктурирања над Сбербанке а.д. Бањалука, а на основу Одлуке о покретању поступка реструктурирања над Банком, саопштено је из Агенције за банкасттво Српске.
 
Спроведеном анализом стања утврђено је да се реструктурирањем Сбербанке постижу сви појединачни циљеви реструктурирања, гдје се посебно истичу заштита депонената, заштита средстава и друге имовине клијената, избјегавање већег штетног утицаја на финансијску стабилност, укључујући и његово ширење на тржишну инфраструктуру, те одржавање тржишне дисциплине, наводи се у саопштењу.
 
- У наведеном процесу, цијенећи све могућности дате Законом, на основу свих анализираних и доступних опција, усвојен је план реструктурирања кроз продају акција, а на основу понуде достављене од стране Нова банка а.д. Бањалука. Данас желимо да обавијестимо јавност да је процес продаје акција Сбербанке а.д. Бањалука и пренос власништва завршен, и да је од данас нови власник Сбербанке постала Нова банка а.д. Бањалука - поручују из Агенције за банкарство Српске.
 
Завршним кораком процеса реструктурирања Сбербанке а.д. Бањалука њен нови власник постаје Нова банка а.д. Бањалука, а за Сбербанку а.д. Бањалука окончава се статус банке у процесу реструктурирања, наводи се у саопштењу.
 
Из Агенције за банкарство Српске наглашавају да су убијеђени да се наставља потпуна сигурност и континуитет пословања Сбербанке а.д. Бањалука.
 
Додају да посебно треба истаћи да су правовременим дјеловањем свих интересних страна у самом процесу постигнути најважнији циљеви, а то су очување стабилности финансијског система Српске и заштита средстава клијената и депонената.

(Глас Српске)