Покренута иницијатива: Парламентарци остају без плата? :: Semberija INFO ::

 

Покренута иницијатива: Парламентарци остају без плата?


Након што је у петак гостујући у емисији Дан уживо на Н1 (N1), заступник СДА у Заступничком дому Парламентарне скупштине БИХ Шемсудин Мехмедовић, то обећао, сада је одлучио је да изречено и испуни.

Наиме, на основу члана 170. Пословника о раду Заступничког дома, заступник Мехмедовић је поднио Иницијативу којом се тражи измјена Одлуке Административне комисије у смислу да се заступницима док траје блокада рада Заступничког дома обуставе исплате плате за сваки мјесец у коме се не одржи бар једна сједница Дома, као и свима заступницима који у текућем мјесецу не присуствују барем једном засједању.

Такође овом иницијативом, како наводи заступник Мехмедовић, жели потицати Вијеће министара БиХ да у парламентарну процедуру упути измјене и допуне Закона о платама и надокнадама којим би се ова област у оваквим случајевима прецизно дефинисала.

"Сматрам моралним да се оваква иницијатива подржи јер није у реду да се исплаћују плате током мјесеца у коме запосленик или радник или службеник није радио", наводи заступник СДА.

Подсјетимо, за само четири мјесеца на рачуне државних парламентараца из џепова грађана Босне и Херцеговине уплаћено је 750.763 КМ. Подсјетимо и да до данас нису одржали ниједну редовну сједницу. Сами за свој нерад казали су сљедеће:

"Јесу нам плате превисоке, и дуго времена сам тражио у институцијама власти да се коригују, никада нисмо имали ту врсту сагласности", истакао је Никола Шпирић, СНСД.

"То је заиста дегутантно, ја знам да свако од оних људи који су изабрани у Парламент, не осјећа се уопште пријатно због ове ситуације која је настала", казао је Младен Босић, СДС.

"То су енормно високе плате, које изазивају огорчење грађана", казао је Лазар Продановић, СНСД.

Н1: Јесу ли оправдано високе?

"Оне су неоправдано високе", тврди Продановић.

"Мислим да је безобразно зашто Парламент не ради, а ми примамо плату", казао је Нермин Никшић, СДП БиХ.

Н1: Је ли мислите да сте је заслужили?

"Ма ко ће заслужити плату, ако не ради?", пита се Никшић.

"Осјећам се заиста срамотно да ми шест мјесеци не радимо, а примамо плате", истакао је Сафет Софтић, СДА.

А сада сви они могу с ријечи прећи на дјела, односно када се иницјатива њиховог колеге Мехмедовића нађе у парламентарној процедури. Гласањем ће показати јесу ли и колико дослиједни, пише Н1 (N1).

Бука/N1