Донфрид и Ескобар долазе у посјету Западном Балкану :: Semberija INFO ::

 

Донфрид и Ескобар долазе у посјету Западном Балкану


БЕОГРАД - Са помоћницом државног секретара САД из Бироа за европске и евроазијске послове, Карен Донфрид, у петодневну посету Западном Балкану, која почиње сутра, стиже и специјани изасланик Стејт департмента Габријел Ескобар.

"Замјеник помоћника државног секретара Габријел Ескобар на састанцима у региону пратиће помоћницу државног секретара", изјавио је за портпарол Стејт депертмента.

Донфрид и Ескобар данас су требали допутовати у Приштину, а сутра ће боравити у Београду. Они ће потом, до 29. априла, разговарати и са званичницима БиХ, Сјеверне Македоније, Албаније и Црне Горе.

Донфрид и Ескобар, из Београда путују у БиХ, а потом 28. априла у Скопље и Тирану, док ће посјету 29. априла завршити у Подгорици.

Како се наводи, у БиХ ће охрабрити званичнике да наставе учешће у институцијама на свим нивоима власти, како би унаприједили функционалност и реформе у циљу већег просперитета и како би БиХ добила статус кандидата за чланство у ЕУ.

Донфрид ће позвати БиХ да на вријеме, на јесен, одржи изборе и оствари напредак у борби против ендемске корупције.

Помоћница државног секретара САД и специјани изасланик за Западни Балкан, данас ће се састати са србијанским званичницима и позвати Србију да унаприједи реформе везане за европске интеграције. Тема ће бити и регионална стабилност и просперитет као и могућност даље енергетске диверсификације.

Како су навели из Вашингтона, са приштинским званичницима требали су размотрити и изгледе за напредак у дијалогу са Београдом који САД подржава, уз подршку ЕУ, "ка споразуму о нормализацији односа усредсређеним на међусобно признавање".


Танјуг / Независне