Турске компаније заинтересоване за пројекте из БиХ :: Semberija INFO ::

 

Турске компаније заинтересоване за пројекте из БиХ


САРАЈЕВО,  Представници Министарства трговине Турске обећали су помоћ и стимулансе турским инвеститорима који желе улагати у БиХ, што ће допринијети повећању турских инвестиција у БиХ, истакнуто је у Истанбулу на скупу “БиХ инвестициони дан”, саопштено је из Агенције за унапређење страних инвестиција у БиХ /Фипа/.

На овом скупу су се представиле турске компаније које дјелују у металопрерађивачком сектору, сектору производње ауто-дијелова, производњи хране, намјештаја, хемијске индустрије, туризма, као и текстилне индустрије, а показале су интерес за пројекте из БиХ и договорене су прве посјете БиХ.

“БиХ инвестициони дан” организовали су Фипа, Генерални конзулат БиХ у Истанбулу и Привредна комора Федерације БиХ /ФБиХ/, у сарадњи са Привредном комором Истанбула, с циљем представљања профитабилних прилика и могућности БиХ за истанбулске компаније које имају озбиљне намјере за ширење пословања изван Турске.

Организацију су иницирале Привредна комора Истанбула, која је једна од највећих привредних комора на свијету са регистрованим чланством од 450.000 компанија и Фипа, да би се заинтересоване турске компаније упознале о инвестицијским приликама БиХ.

Предсједник Привреде коморе Истанбула Шекиб Авдагић, који је отворио манифестацију, истакао је одличне културне и политичке односе Турске и БиХ, те чињеницу да инвестицијски односи нису на нивоу који је потенцијално могућ и очекиван.

Авдагић и турски привредници закључили су да постоје сви предуслови да Турска буде међу топ пет земаља инвеститора и да би требало наставити са организовањем сличних догађаја у Турској.

Амбасадор БиХ у Анкари Бакир Садовић истакао је спремност и жељу Амбасаде и конзулата, те свих институција у БиХ да буду на услузи турским инвеститорима.

Директор Фипе Гордан Милинић, као главни организатор, истакао је основне услуге које Агенција пружа инвеститорима од иницијалног интереса, организације састанака, проналажења локација за улагање, па до подршке у постинвестиционој фази, односно приликом процеса реинвестирања.

У саопштењу се додаје да је стопа пореза на добит компанија у БиХ 10 одсто, а у Турској 22 одсто.

БиХ пружа лакши транспорт производа на тржиште ЕУ, због чега су турски инвеститори заинтересовани, уз кориштење слободног трговинског режима за регион и ЕУ.

У оквиру манифестације дат је приказ оперативних трошкова, структуре радне снаге и образовног система, те законодавста и реформских процеса који се спроводе у БиХ.

Искуства са пословањем у БиХ пренијели су и привредници који су истакли да су задовољни пословним резултатима у БиХ, те да би турских инвестиција требало да буде више у наредном периоду и да су пословне процедуре релативно компликоване, али не више него у другим земљама свијета.

Срна/Капитал