ДО КРАЈА ГОДИНЕ НИЖЕ ЦАРИНСКЕ СТОПЕ ЗА УВОЗ Е-ВОЗИЛА :: Semberija INFO ::

 

ДО КРАЈА ГОДИНЕ НИЖЕ ЦАРИНСКЕ СТОПЕ ЗА УВОЗ Е-ВОЗИЛА


Foto
Израдили смо Приједлог одлуке о привременој суспензији и привременом смањењу царинских стопа при увозу нових електричних и хибридних аутомобила, који треба да буде усвојен до 31. децембра ове године, рекао је за "Независне" Сташа Кошарац, министар спољне трговине и економских односа БиХ.

"Завршили смо процес е-консултација те су затражена мишљења надлежних институција прије упућивања у даљу процедуру. Већина мишљења на приједлог одлуке је досад достављена и она су позитивна, међутим још очекујемо одговор одређених надлежних институција, те се надамо да ће у што скоријем року и то бити достављено. Након тога Министарство ће одлуку упутити Савјету министара БиХ на разматрање и усвајање", нагласио је Кошарац.

Наиме, приједлогом одлуке предвиђено је да се царинска стопа на увоз у БиХ новопроизведених аутомобила, који немају преференцијални статус робе из земаља с којима БиХ има закључене споразуме о слободној трговини, смањи са досадашњих 15 на пет одсто за хибридна возила, те са пет одсто на нула царинску стопу на аутомобиле на електрични погон.

"Примјеном повољније царинске стопе стимулисао би се увоз ове врсте аутомобила, од чега би БиХ имала вишеструку корист, како с аспекта смањења загађења ваздуха и заштите животне средине, тако и с аспекта подизања степена безбједности саобраћаја", појаснио је Кошарац.

Додао је да ова одлука доприноси изједначавању тржишних услова за све увознике и дистрибутере у БиХ, без обзира на то гдје се производе возила бренда који заступају. 

"Такође, одлуком би се извршила и хармонизација царинских стопа које се примјењују приликом увоза новопроизведених аутомобила у БиХ са царинским стопама које се примјењују у региону приликом увоза ових производа", казао је Кошарац.

Харис Муратовић, предсједник Удружења овлаштених заступника и трговаца аутомобилима при Привредној комори ФБиХ, истакао је да тренутно још ништа није урађено ни реализовано по овом питању, али постоје позитивне најаве.

"Што се тиче укидања царина, има помака, али још немамо крајњи став. Још треба да одлуче Министарство финансија БиХ по овом питању те Управа за индиректно опорезивање БиХ. Након што они искажу свој став, ова одлука се упућује Вијећу министара БиХ и они ће тада гласати", објаснио је Муратовић.

На питање када очекује да ова одлука буде усвојена и реализована, Муратовић одговара да би требало у току ове године, јер су реализоване све претпоставке које је требало да се десе.

"Имамо неке позитивне најаве и у вези са субвенцијама за еколошки прихватљива возила, првенствено у Федерацији БиХ. Планирано је око милион КМ за ову субвенцију. Такође, Фонд за заштиту околиша ФБиХ је и досад имао субвенције за електричне пунионице и надамо се да ће то бити и за електричне аутомобиле", навео је Муратовић.

(Независне)