У БОСНИ И ХЕРЦЕГОВИНИ ПОСКУПИЛО И СУВО МЕСО :: Semberija INFO ::

 

У БОСНИ И ХЕРЦЕГОВИНИ ПОСКУПИЛО И СУВО МЕСО


Foto
Бројна поскупљења основних животних намирница ударила су на новчанике грађана, а међу њима је и оно што је омиљено широм земље - суво месо.
Поскупљење од 20 одсто неки оправдавају, док други смањују количине које купују.

Ова информација посебно је погодила грађане који воле да уживају у окусу сувог меса, а како су нам казали произвођачи најквалитетнијег сувог меса у БиХ, из Високог, поскупљење је било незаобилазно с обзиром да је поскупјела и сировина.

Един Бабић који је омиљен код Височака због квалитете свог меса, дуго година је држао исту цијену, међутим, посљедња поскупљења приморала су га да повећа цијену.

"Што се тиче меса и месних производа, као и сви производи, ланчаном реакцијом дошло је до поскупљења живе стоке и то од 25 до 30 посто. Самим тим је поскупила и сировина за производњу сухог меса. Ми не узгајамо своју стоку, али према информацијама од фармера од којих купујемо стоку, сточна храна је поскупила за чак 50 посто па је разумљив и пораст цијене наше 'сировине'", казао је Бабић.

Додао је како је ланчаном реакцијом дошло и до поскупљења меса, али да су она минимална. Прошле године у октобру је скочила цијена за 10 посто те у марту за десет пост, преноси Клиx.ба.

Минимално повећање цијена, како каже Бабић, ублажило је реакције купаца који данас умјесто килограма узимају на граме, али има и оних што су досљедни па за ћеиф не жале издвојити новац.

"Већина их је реаговала на начин да кажу 'све је поскупило', неки су смањили количину, узимају мање, а неки кажу 'преживјећемо, само да не пуца' и тако сами себе, а и мене тјеше у овој ситуацији", појашњава Бабић.

Истиче да је потражња за сувим месом у ово доба године опада с обзиром да долазе топлији дани, а у току је и рамазан па се мање тражи, али да се нада да ће наредна сезона бити стабилнија бар што се тиче цијена.

"Ми буквално радимо и живимо од данас до сутра, страхујемо за недостатак сировине јер је то неизвјесно. Тренутно је таква ситуација да не смијете питати колико кошта сировина, него сам дали има или нема. Колико год да вам обраћуна фармер или клаоница, морате пристати да би радили", закључио је Бабић.

(Глас Српске)