ИМПЛЕМЕНТАЦИЈА ЦИЉЕВА ОДРЖИВОГ РАЗВОЈА ЗНАЧАЈНО ДОПРИНОСИ КВАЛИТЕТУ ЖИВОТА У ЛОКАЛНИМ ЗАЈЕДНИЦАМА :: Semberija INFO ::

 

ИМПЛЕМЕНТАЦИЈА ЦИЉЕВА ОДРЖИВОГ РАЗВОЈА ЗНАЧАЈНО ДОПРИНОСИ КВАЛИТЕТУ ЖИВОТА У ЛОКАЛНИМ ЗАЈЕДНИЦАМА


У Етно селу „Станишићи“, данас је одржана сједница Савјета за праћење циљева одрживог развоја у БиХ, представника Града Бијељина, општина Лопаре, Угљевик и Доњи Жабар.



Само кроз сталан дијалог, у партнерству и заједничким дјеловањем са свим представницима институција, које су релевантне за остварење 17 зацртаних циљева Агенде, може се допринијети квалитетнијој реализацији активности које су зановане на потребама грађана  а Град Бијељина прва је локална заједница у БиХ, која је почела са реализацијом циљева одрживог  развоја, те овај данашњи састанак представља додатни искорак у том правцу.



-На данашњој сједници Савјета имали смо прилику презентовати, шта је све од циљева предвиђених Агендом до сада урађено. Када је ријеч о циљевима који се односе на привредну стабилност, заштиту животне средине и инклузију грађана, постоји свакако  још много сегмената за напредак али оно што је битно  истаћи јесте , да према броју до сада постигнутих цилљева, Град Бијељина напредује”, нагласио је овом приликом градоначелник Бијељине, Љубиша Петровић.



-Оно око чега ћемо  се морати потрудити у наредном периоду, јесте стварање услова за додјелу субвенција за отварање  нових  радних мјеста , као и рад на побољшању путне инфраструктуре. Када је ријеч о мјесним заједницама, сектору образовања, наравно да у складу са свим постојећим изазовима и ту планирамо улагања, како би смо испунили, стратешки зацртане циљеве”,додао је Петровић.

Циљеви одрживог развоја су идеално замишљени,међутим овдје у Босни и Херцеговини, због специфичности услова, ствари не иду баш онако, како је то предвиђено самом Агендом, сматра предсједник општине Угљевик Василије  Перић.



-Оно што је још какарактеристично за ову Агенду , јесте да су надлежности углавном на нивоу БиХ и РС, у одређеном дијелу се наравно тичу и локалних заједница  и оно што је до нас а имајући у виду расположива средства и ресурсе, ми ће мо то свакако покушати реализовати, како би смо унаприједили квалитет живота наших грађана, од владавине  права, модерније управе, борбе против корупције, па до рјешавања неких инфраструктурних питања”, каже Перић

У септембру 2015. Године, Босна и Херцеговина се обавезала да ће провести Агенду 2030 за одрживи развој. Фокус агенде јесу на  владавини права и сигурности људи, одрживом и уједначеном развоју и запошљавању, социјалној укљученосит (образовање, социјална заштита, дјечја заштита и здравство) као  и оснаживању жена.

Семберија инфо - С. Николић