Сукоб у Украјини:Њемачка понудила Украјини 100 самоходних хаубица, Русија објавила снимак испаљивања „калибра“ :: Semberija INFO ::

 

Сукоб у Украјини:Њемачка понудила Украјини 100 самоходних хаубица, Русија објавила снимак испаљивања „калибра“


Фото - Танјуг

МОСКВА, КИЈЕВ- Специјална војна операција Русије у Украјини ушла је у 46. дан. Руске трупе покушавају да пробију одбрану украјинске војске у близини града Изјума и да успоставе контролу над Маријупољом, саопштио је украјински Генералштаб. Курск се нашао на минобацачком удару из Украјине, саопштио је губернатор тог руског региона.

 

13.00 - Њемачка понудила Украјини 100 самоходних хаубица

Украјина је добила понуду Њемачке за испоруку самоходних хаубица њемачког произвођача, потврдио је данас извор из њемачке владе.

Цитирајући анонимне владине изворе у Кијеву, њемачки недјељник "Велт ам зонтаг" објавио је у данашњем издању да је њемачки произвођач наоружања, компанија "Краус-Мафеи Вегман", понудила Украјини 100 хаубица, преноси Ројтерс.

-Ова понуда постоји - потврдио је извјештачу Ројтерса њемачки извор, не износећи више детаља.

Извјештај недељника "Велт ам зонтаг" наводи да произвођач тренутно нема на лагеру оружје спремно за испоруку и зато је предложио да њемачка војска понуди Кијеву 100 својих хаубица, уз обавезу компаније "Краус-Мафеи Вегман" да испоручи нове хаубице њемачкој војсци када буду израђене - вјероватно од друге половине 2024. године.

12.00 - Украјина: Двоје погинулих у гранатирању Дерхачија

Двије особе су данас погинуле, а неколико је рањено у украјинском граду Дерхачи у региону Харкова, на сјевероистоку Украјине, објавио је на Фејсбуку гувернер овог региона Олех Сињехубов.

Он је навео да су руске снаге извеле 66 артиљеријских напада на неколико региона.

-Двије особе су погинуле, има рањених. Као што видите, руска војска наставља да се ''бори'' са цивилним становништвом, јер не побјеђују на фронту - рекао је Сињехубов.

Ројтерс није могао независно да провјери тачност ових тврдњи.

11.30 - Конашенков представио биланс руских оружаних дејстава

Од почетка специјалне војне операције у Украјини, руске трупе су уништиле 436 непријатељских беспилотних летјелица, 232 вишецјевних ракетних система и више 2.000 тенкова и оклопних возила, изјавио је данас портпарол руског министарства одбране генерал-мајор Игор Конашенков.

-Укупно 127 непријатељских авиона, 98 хеликоптера, 234 ракетних, противваздушних система, 436 беспилотних летјелица, 2.052 тенка и друга оклопна возила, 232 вишецјевна ракетна система, 894 оруђа пољске артиљерије, топова и минобацача, као и 1.975 специјалних војних моторних возила, уништено је од почетка специјалне војне операције у Украјини - рекао је генерал Конашенков, преноси ТАСС.

11.28 - Русија објавила снимак испаљивања „калибра“ са фрегате на Украјину

Министарство одбране Русије објавило је данас снимак на којем се види испаљивање четири крстареће ракете „калибар“ са фрегате Црноморске флоте, на објекте војне инфраструктуре украјинских снага.

На снимку који траје 20 секунди, а објавила га је агенција РИА Новости, види се испљивање крстарећих ракета „калибар“ из Црног мора на копнене циљеве на територији Украјине.

11.48 - Зеленски: На мети агресије Русије цијела Европа

Украјински предсједник Володимир Зеленски оцијенио је да „агресија Русије није ограничена само на Украјину и да је на мети цијела Европа“.

Како преноси BBC, Зеленски је рекао да је употреба силе од стране Русије "катастрофа која ће неизбјежно погодити све".

11.40 - Конашенков: Руске снаге уништиле штаб националистицког батаљона „Дњепар“

Оружане снаге Русије су високопрецизним пројектилима уништиле штаб и базу националистичког батаљона „Дњепар“, саопштио је данас портпарол руског Министарства одбране Игор Конашенков.

Навео је да су високопрецизним ракетама са мора у насељу Звоњецкое у Дњепетровској области уништени штаб и база националистичког батаљона "Дњепар", гдје је „прије неколико дана стигло појачање од страних плаћеника“, преноси московски лист „Известија“.

Конашенков је навео да су високопрецизним ракетама у области насеља Старобогдановка у Николајевској области и на војном аеродрому Чугујев уништени лансери украјинских система С-300.

11.03 - Спутњик:Руске снаге дошле до тајних докумената Службе безбједности Украјине

Руске снаге у Херсону дошле су у посед оперативних докумената Службе безбједности Украјине (СБУ) са ознаком „строго повјерљиво“, јавио је Спутњик додајући да је ријеч о документима Одјељења за заштиту националне државности управе СБУ за Херсонску област.

Неки од докумената везани су за рад СБУ на вршењу притиска на представнике Украјинске православне цркве Московске патријаршије и козачких заједница које су наведене као проруске, пренио је Спутњик.

У овом тренутку нису сви документи доступни за објављивање.

10.00 - Украјина:Руски конвој креће се источно од Харкова према југу

Украјинска војска данас је објавила најновији оперативни извјештај, а на сателитским снимцима види се десетак километара дуг руски војни конвој, који се креће преко истока ка југу Украјине.

Снимци приказују оклопна возила, камионе с вученим топовима и пратећу опрему који чине конвој, кажу из америчке компаније Maxar Tech која је доставила снимке свjетским медијима.

Званичници тврде да руске снаге покушавају да пробију украјинску одбрану у Изуму у Харкову, у источној Украјини, премjештањем додатних јединица у то подручје.

Истовремено покушавају да успоставе потпуну контролу над градом Мариупољом, преноси Гардијан.

9.50 - Москалкова: Извршена размјена заробљеника

Руски комесар за људска права Татјана Москалкова потврдила је данас да су Русија и Украјина обавиле размјену заробљеника.

Москалкова је рекла да су међу јуче размијењенима које је добила руска страна четири радника Државне атомске енергетске корпорације Росатом и војници.

-Рано јутрос они су стигли на руско тло - саопштила је Москалкова.

9.30 - Договорено девет хуманитарних коридора

Украјинске власти договориле су употребу девет хуманитарних коридора да би људи могли да изађу из подручја на истоку земље у којима се воде велике борбе, саопштила је потпредсједник Владе Ирина Верешчук.

Она је рекла да ће коридори из региона Луганска функционисати све док руске снаге буду поштовале прекид ватре.

Коридоре за евакуацију из Мариупоља моћи ће да користе приватни аутомобили.

Раније је објављено да ће за евакуацију цивила из региона Луганска бити кориштени возови.

9.15- Русија: Уништен конвој украјинских оклопних возила

Руски борбени хеликоптери уништили су конвој украјинских оклопних возила и противавионског оружја, саопштило је руско Министарство одбране.

-Јуришни хеликоптери „КА-52“ уништили су оружје и војну опрему оружаних снага Украјине - наводи се у саопштењу, преноси Интерфакс.

Украјински војни званичници за сада нису доступни за коментар.

Интерфакс наводи да је Министарство одбране објавило видео снимак хеликоптера који лете веома ниско, испаљују пројектиле и пуцају на мете на тлу.

Локација и вријеме напада нису прецизирани.

9.05 - Самопроглашена ЛНР: Евакуације из Маријупоља,украјинске снаге гранатирале Золот

У посљедња 24 часа из Маријупоља је у град Безимено у Новоазовском округу евакуисано 529 особа, од којих 102 дјеце, саопштио је данас штаб територијалне одбране самопроглашене Лугањске Народне Републике (ЛНР).

У међувремену, украјинске снаге гранатирале су насеље Золото у ЛНР, на које су испалили 10 мина, саопштили су локални званичници.

Како је пренио Спутњик, украјинске трупе јутрос су гранатирале и Јеленовку, на коју су испалиле шест граната калибра 122 милиметара.

8.30 - Возови спремни за евакуацију цивила из Луганска

Становници опкољеног региона Луганск на истоку Украјине имаће данас на располагању девет возова за евакуацију, саопштио је регионални гувернер Серхиј Гаидај.

Он је у објави на сервису "Телеграм" рекао да су руске снаге рано јутрос гранатирале регионе Луганск и Дњипро и погодиле неколико зграда, те да је рањена једна особа и изазван пожар.

Гувернер је написао да су погођене школа и вишеспратна стамбена зграда у мјесту Сјеверодоњецк, али да нема жртава.

Ројтерс за сада не може да потврди овај извјештај.

8.15 -Британска ВОС тврди да руска војска регрутује старе кадрове

Британска војна обавјештајна служба (ВОС) данас је саопштила да руске оружане снаге настоје да повећају бројно стање активних трупа ангажованих у Украјини позивањем кадра који је напуштао војну службу од 2012. године, наводећи као разлог све веће губитке на бојном пољу у Украјини.

-Напори руских снага да појачају бројно стање свог људства укључују и покушаје регрутације војника у непризнатом придњестровском региону Молдавије - саопштило је британско министарство одбране у редовном билтену објављеном на Твитеру.

Ројтерс није могао одмах да провјери наводе из извјештаја британске ВОС.

7.30 - Украјина: Откривена масовна гробница у селу близу Кијева

Гробница са неколико десетина тијела украјинских цивила пронађена је у Бузови, ослобођеном селу у близини главног града Кијева, које је више недјеља било под окупацијом руских снага, изјавио је један локални званичник.

Тарас Дидих, старешина заједнице Дмитривка која обједињује Бузову и неколико оближњих села, рекао је украјинској телевизији да су тијела пронађена у јарку близу бензинске пумпе и да број мртвих тек треба да буде утврђен, преноси Ројтерс.

Ројтерс до сада није успио да потврди овај извјештај.

 

06.55 Кијев: Борбе код Изјума

Генералштаб Оружаних снага Украјине саопштио је да руске трупе покушавају да пробију одбрану украјинске војске у близини града Изјума и да успоставе контролу над Маријупољем.

Руске снаге покушавају да побољшају тактички положај својих јединица и на Николајевском правцу, наводи Генералштаб.

Саопштавају и да руска војска наставља да дјелимично блокира Харков, гранатирајући град из ракетних и топовских артиљеријских система и минобацача, јавио је  Униан.

 

06.43 Русија: Украјински минобацачи гађали Курск

Регионални губернатор Роман Старовојт објавио је на Телеграм каналу да је гранични прелаз у руском региону Курск био на минобацачком удару из Украјине, али да није било жртава, нити разарања.

-Гранични прелаз у близини Јелизавјетовке у округу Голушково је гранатиран минобацачима из Украјине. Нико није повријеђен, није било разарања. Мјесто одакле је извршен напад је гађано узвратном ватром, коју су отворили граничари руских оружаних снага - навео је Старовојт, пренио је Тасс.

Руски регион Курск се граничи са регионом Суми у Украјини, а покрива 850 квадратних километара и има популацију од 17.900 становника.

Агенције / Глас Српске