Новости :: Semberija INFO ::

 

77 година постојања Радиотелевизије БиХ


На данашњи дан прије 77 година почело је емитовање програма Радио Сарајева. То је била прва радио станица у Босни и Херцеговини. И данас се 10. април обиљежава као дан Радио-телевизије Босне и Херцеговине, која је правни слиједник некадашње РТВ Сарајево.

Десетог априла 1945. године, четири дана након што је Сарајево ослобођено од окупатора, уз помоћ заробљене њемачке радио станице, први пут се огласио Радио Сарајево.

"Смрт фашизму, слобода народу. Овдје Радио Сарајево", прве су ријечи које је у етер изговорио Ђорђе Лукић Циго, први спикер и техничар Радио Сарајева, који је поправио уништену радијску опрему коју су за собом оставили окупатори.

Телевизија Сарајево почиње емитовање програма 1969. године.

Ова годишњица значајан је датум у историји босанскохерцеговачког новинарства и развоја електронских медија. Радио Сарајево, чију традицију данас баштине Радио и Телевизија Босне и Херцеговине, био је почетак развоја електронских медија и функције Јавног сервиса у БиХ.

Представници БХРТ-а и Самосталног синдиката запослених у БХРТ-у у приземљу РТВ дома положили су цвијеће на меморијалној плочи убијеним запосленим током рата.

Присутни су поручили како је Телевизија Босне и Херцеговине у протеклих готово осам десетљећа прошла кроз многе изазове. Ти изазови су најизраженији данас када се бори за опстанак.

Историјат

Историјат електронских медија у Босни и Херцеговини започео је 10. априла 1945. када је Радио Сарајево стартовао са емитовањем. Прва телевизијска емисија из студија ТВ Сарајево емитована је 1961. године. У том периоду, РТВ Сарајево је била равноправна чланица Југословенске радиотелевизије (ЈРТ).

У октобру 1991. године, РТВ Сарајево је трансформирана у РТВ БиХ, као јавно предузеће. Након распада Југославије, РТВ БиХ излази из ЈРТ-а, а од 1. јануара 1993. постаје активна чланица ЕБУ-а.

Радиотелевизија Босне и Херцеговине је независни јавни емитер на нивоу државе Босне и Херцеговине, који производи и емитује домаћи и међународни радијски и телевизијски програм, као и мултимедију за јавност у демократској, мултинационалној, мултикултуралној и плуралистичкој држави Босни и Херцеговини.

​БХРТ