ФОЛКСВАГЕН ПРИХВАТИО ТЕСЛИН ИЗАЗОВ, ПРАВИЋЕ АУТО ЗА САМО 10 САТИ :: Semberija INFO ::

 

ФОЛКСВАГЕН ПРИХВАТИО ТЕСЛИН ИЗАЗОВ, ПРАВИЋЕ АУТО ЗА САМО 10 САТИ


Фолксваген је неколико недјеља удаљен од закључивања планова за изградњу фабрике електричних возила Тринити вриједне двије милијарде евра, за коју се надају да ће јој помоћи да добије предност над компанијом Тесла, њиховим ривалом, који је покренуо производњу у својој новој њемачкој фабрици у Берлину прошлог мјесеца.
 
У тој фабрици Тесла може да произведе Модел Y за само десет сати, док је Волксwагену за израду свог електричног аутомобила ИД.3 потребно три пута више времена.
 
Фолксваген сада жели да скрати вријеме производње што ће реализовати у својој фабрици Тринити, која би требало да буде пуштена у рад 2026. године. Они то желе да ураде коришћењем техника као што су специјална метода ливења под притиском и смањење броја компоненти у аутомобилима за неколико стотина.
 
"Наш циљ је јасан: желимо да поставимо стандард у нашој производњи. Ако успемо да произведемо аутомобил у року од десет сати, постигли смо нешто сјајно", рекао је шеф производње Фолксваген, Кристијан Волмер, у интервјуу за Ројтерс.
 
Њемачки произвођач побољшава продуктивност по стопи од око пет одсто годишње, али треба да предузме веће кораке како би одржао предност на европском тржишту, рекао је Волмер.
 
Волксwаген група, други по величини произвођач аутомобила на свијету иза јапанске Тоyоте, са стабилним портфолиом брендова има 25 одсто удјела на европском тржишту електричних возила, испред Тесле са 13 одсто.
 
Притисак на њемачке произвођаче аутомобила да повећају производњу електричних возила је појачан Теслиним присуством у тој земљи. Генерални директор Фолксваген Херберт Дис упозорио је Нијемце да морају да убрзају производњу како не би били поражени код куће.
 
Портпарол Тесле је рекао да је један од разлога зашто могу да произведу своја возила Модел Y у Њемачкој за 10 сати то што користе двије огромне пресе, примјењујући 6.000 тона притиска да направе задњи дио аутомобила.
 
Теслина преса може да произведе 17 компоненти за мање од шест минута. Заједно са шест других великих преса које ће ускоро бити пуштене у рад, Тесла ће правити и предњи дио аутомобила на тај начин и истом брзином.
 
Проширење "сарадње човјека и робота"
Док Фолксваген може да произведе одређене конвенционалне моделе као што су Тигуан или Поло за 18 односно 14 сати у Њемачкој и Шпанији, његов електрични ИД.3 – који се израђује у фабрици која производи шест модела три ВW бренда – и даље се склапа за 30 сати.
 
У Фолксвагеновој будућој фабрици Тринити, неколико радних корака биће сажето у један – аутоматизација, смањење величине лимарске радионице и смањење броја послова који захтијевају тежак физички рад. Волмер је то назвао проширењем "сарадње човјека и робота".
 
Фолксваген не планира да има гигантске пресе у својој новој фабрици у Волфсбургу, већ ће умјесто тога користити опрему у својој фабрици у Каселу удаљеној око 160 км и транспортовати производе возом.
 
Америчка инвестициона банка ЈП Морган предвиђа да ће Теслина њемачка фабрика у Гринхајдеу ове године направити око 54.000 аутомобила, сљедеће 280.000, а затим 500.000 до 2025. године.
 
Фолксваген група, која је прошле године испоручила око 452.000 електричних возила, планира да годинама које долазе направи 40 милиона возила широм свијета на новој механичкој платформи, а до 2030. желе да половина возила из њихове глобалне производње буде потпуно електрична.
 
Компанија Тесла, која је прошле године произвела 936.000 аутомобила, планира да до краја деценије годишње прави чак 20 милиона аутомобила, што је удвостручена тренутна годишња производња Тоyоте.
 
(b92)