Избори у Србији: У 20 часова затворена биралишта :: Semberija INFO ::

 

Избори у Србији: У 20 часова затворена биралишта


БЕОГРАД - У Србији су вечерас у 20 часова затворена биралишта за парламентарне, предсједничке и локалне изборе у 14 градова и општина. Пратите из часа у час прелиминарне резултате.


На бројним бирачким мјестима данас су забиљежене гужве, а предсједник РИК-а Владимир Димитријевић рекао је да су се због спајања предсједничких, парламентарних и локалних избора у Београду и још 13 локалних самоуправа створили велики редови, али да ће свим бирачима који се затекну на бирачком мјесту бити омогућено да гласају и послије 20 сати. Како је појаснио, предсједник или потпредсједник бирачког одбора ће у 20 сати стати иза посљедњег бирача који стоји у реду на бирачком мјесту. "Свима који се затекну на бирачком месту после 20 сати биће омогућено да гласају", рекао је Димитријевић.

На укупно 8.255 бирачких мјеста, право гласа данас је могло да искористи 6.502.307 бирача.

20:30 -  ЦеСИД: Процедуралне и неправилности убацивања листића

Центар за слободне изборе и демократију (ЦеСИД) саопштио је вечерас да је, на основу информација добијених од посматрача, у периоду од 17 до 20 часова, уочио понављање неправилности које су забиљлежене у току дана.
Како је навео, настављене су неправилности убацивања гласачких листића у погрешне гласачке кутије, као и процедуралне неправилности (гласање без идентификације бирача и наношења спреја).
На неколико бирачких мјеста пријављене су и грешке код потписивања бирача на погрешно мјесто у изводу из бирачког списка.
Посматрачи су примјетили и спорадичне неправилности када је у питању гласање бирача ван бирачког мјеста.
Према наводима ЦеСИД-а, на два бирачка мјеста бирачи нису могли да гласају јер их није било у изводу бирачког списка, иако су провјером на сајту Министарства државне управе и локалне самоуправе утврдили да на тим бирачким мјестима гласају.

20:15 Вучић стигао у изборни штаб СНС

Уочи затварања бирачких мјеста у 20 сати, функционери СНС и представници листе “Александар Вучић - Заједно можемо све” окупљају се у изборном штабу, гдје ће сачекати прелиминарне резултате парламентарних, предсједничких и локалних избора.
Око пола сата пре затварања биралишта у сједиште СНС на Новом Београду стигао је лидер странке и кандидат СНС за предсједника Србије Александар Вучић.
Док је улазио у изборни штаб, Вучића је новинарка Н1 упитала:
“Председниче, јел'' напето овог пута?”, на шта је он узвратио:
“Не, је л'' се надате томе? Џаба се надате”.
У централи напредњака су и замјеник шефа изборног штаба Горан Весић и председник Извршног одбора СНС Дарко Глишић.
Стигли су и Златибор Лончар, кандидаткиња на листи СНС на парламентарним изборима Марија Здравковић, Владимир Орлић, Вања Удовичић, Владимир Маринковић, кошаркаш и кандидат са листе Марко Кешељ, бивши фудбалер Саша Ћурчић, музичар орђе Давид, бивши директор полиције Милорад Вељовић.

Глас Српске / Агенције