Изборни дан у Србији - Грађани очекују бољи стандард и више радних мјеста :: Semberija INFO ::

 

Изборни дан у Србији - Грађани очекују бољи стандард и више радних мјеста


Изборни је дан у Србији на којима грађани гласају за нови сазив парламента, предсједника и локалну власт. Право гласа има више од 6,5 милиона бирача, а одзив до 17 сати био је 45 посто. На неколико бирачких мјеста забиљежене су изборне неправилности и инциденти. Грађани очекују бољи животни стандард и више радних мјеста. Док анкете предвиђају побједу владајућег СНС-а на националном нивоу и Александра Вучића за предсједника, на локалном би се могле догодити промјене.

Србија бира предсједника, нови сазив парламента, одборнике у Скупштини Града Београда и у још 11 градова и општина. Бирачка мјеста су отворена у 7 сати, а право гласа има више од 6,5 милиона људи. Гласачи са Косова, на којем власти у Приштини нису дали одобрење за одржавање избора, гласају у најближим општинама централне Србије. Сви бирачи очекују промјене на боље, бољи животни стандард, више радних мјеста, веће плате.

На бирачком мјесту на Новом Београду гласао је предсједник Србије Александар Вучић који се бори за други петогодишњи мандат. Након гласања је изјавио да је увјерен да ће грађани да изаберу будућност и наставак економског напретка.

"Верујем у значајну и убедљиву победу и верујем да ће свако добити онако како је заслужио онако колико је радио и разуме се у складу са очекивањима грађана за будућност, будућност је најважнија, очувати мир, стабилност и обезбедити значајан економски напредак", истакао је Вучић.

Главни противкандидат на предсједничким изборима је Здравко Понош, кандидат коалиције Уједињени за побједу. Изјавио је да се избори одржавају у тренутку деликатне политичке ситуације у Србији. Судбина земље је у рукама бирача, поручује.

"Србија је једно дубоко, дубоко подељено друштво. Ја се надам да ће ови избори означити раскид са таквим стањем у Србији и да ће означити улазак у период нормалности, нормалнијих односа у нашем друштву. Престанак тих вештачких подела. Бољи односи са нашим окружењем, извеснија будућност, стабилнији живот и боља перспектива", навео је Понош.

Изборе посматра рекордан број посматрача, више од пет хиљада. Из посматрачке мисије ЦРТА, која има три хиљаде посматрача, указали су на неправилности на појединим бирачким мјестима.

"ЦРТА веома пуно пажње полаже на квалитет изборног дана. У том смислу, оно што можемо у овом тренутку да кажемо јесте да је скоро десет посто бирачких места у Србији и Београду каснило с отварањем бирачких места, али су након почетног кашњења сва бирачка места отворена", рекао је шеф посматрачке мисије ЦРТА Раша Недељков.

Осим неправилности, забиљежено је и неколико инцидената. Посланик Српске напредне странке Братислав Југовић вербално је нападнут испред бирачког места, а лидер опозиционог Покрета слободних грађана физички нападнут испред просторија СНС-а у Београду. Полиција је потврдила оба инцидента и ради на њиховом расвјетљавању.

БХРТ