БиХ у ЕУ извози 39 посто пољопривредних производа :: Semberija INFO ::

 

БиХ у ЕУ извози 39 посто пољопривредних производа


Босна и Херцеговина извози у Еуропску унију 39 посто пољопривредно-прехрамбених производа, 35 посто ових производа извози у земље Цефте, у Турску око 18 посто, у земље Ефте два посто, а у остатак свијета шест посто пољопривредно-прехрамбених производа.

Вијеће министара Босне и Херцеговине усвојило је Анализу трговинске размјене пољопривредно-прехрамбених производа за период 2014 – 2018. године, према којој је извоз ових производа током протеклих година до 2018. године биљежио позитивна кретања и имао стални тренд повећања, а вриједност увоза благо је смањивана.

У информацији се наводи да је дефицит и даље остао веома висок, те да још није мањи од двије милијарде КМ, као и да је у прошлој години остварена вриједност извоза од 828 милиона КМ, а увоза три милијарде КМ, саопштено је из Вијећа министара БиХ.

У укупној трговини БиХ са иностранством у 2018. години, увоз пољопривредно-прехрамбених производа има удио око 16 посто, док је удио извоза пољопривредних производа у укупном извозу тек око седам посто.

Најзначајнији производи који су заступљени у извозу су масти, уља, воће, млијеко и млијечни производи, односно производи од шећера и шећер, те производи на бази житарица и брашна, вода, поврће, производи млинске индустрије и месо.

Радио Сарајево/Инфо Бијељина