АКО СТАНЕ ГАС, СТАЈЕ И ЊЕМАЧКА :: Semberija INFO ::

 

АКО СТАНЕ ГАС, СТАЈЕ И ЊЕМАЧКА


Foto
Њемачка привреда је у стању узбуне иако још није јасно да ли је одлука руског предсједника Владимира Путина да гас продаје само за рубље празна пријетња.

И краткотрајни прекид снабдијевања руским енергентима може да буде погубан. Привредници у Њемачкој озбиљно брину да земља може да западне у дубоку кризу, ако Москва обустави испоруке, или ако Запад уведе ембарго на увоз руских енергената.

Шеф хемијске компаније БАСФ Мартин Брудермилер упозорио је на незапамћене штете за привреду у случају обуставе увоза или дужег прекида испоруке руског гаса и нафте.

"То за њемачку економију може да буде најтежа криза од краја Другог свјетског рата," рекао је Брудермилер.
И стручњак за грађевинарство и енергетику Ламиа Месари-Беркер, савјетница њемачке владе, упозорава на посљедице.

"Заустављање базичне индустрије може да изазове незаустављиви домино ефекат и штета би тешко могла да се поправи," рекла је Месари-Бекерова за дпа.

Шеф компаније Сименс енерџи Кристијан Брух изјавио је за дневник Ханделсблат да ће и краткотрајни бојкот руских енергената носити негативне посљедице за Њемачку, веће од ефекта на Русију.

За неке секторе је, како је рекао, снабдијевање гасом од животне важности. "Узмите само индустрију стакла. Када се машине једном охладе, готове су," рекао је Брух.

Њемачко министарство привреде у сриједу је прогласило рано упозорење на ванредну ситуацију са гасом, што је први од три степена ванредне ситуације. Рано упозорење је мера предострожности и влада је апеловала на потрошаче и предузећа да штеде гас.

Најважније је на сваки начин избећи "привредну тријажу," односно сценарио у којем у случају несташице нека предузећа и установе имају приоритет у снабдијевању гасом. У Њемачкој такво селективно снабдијевање наступа у случају проглашења трећег степена ванредне ситуације за гас.

(Б92)