Рат у Украјини: Зеленски отишао у Њемачку, Путин потписао указ о регрутацији :: Semberija INFO ::

 

Рат у Украјини: Зеленски отишао у Њемачку, Путин потписао указ о регрутацији


У току је 36. дан руске инвазије на Украјину. На порталу bhrt.ba у наставку пратите најважније детаље по питању рата у Украјини.

Кремљ: Москва неће одбити сусрет руских и украјинских министара вањских послова
Састанак руског министра вањских послова Сергеја Лаврова и његовог украјинског колеге Дмитра Кулебе неће бити одбијен, јавила је руска новинска агенција РИА, цитирајући Министарство вањских послова Кремља. Међутим, разговори између њих требали би бити "суштински", додало је министарство.

Путин потписао указ о регрутацији
Путин је потписао указ о прољећној регрутацији у руску војску. Биће одржана од 1. априла до 15. јула и погодиће 134.500 руских држављана старости од 18 до 27 година.

Указом је прописано и разрјешење из војне службе војника, морнара, наредника и предводника којима је истекао војни рок, преноси ТАСС.

ММФ: Рат у Украјини убрзат ће пријелаз на дигиталне валуте
Финанцијске санкције Русији могле би поступно разводнити доминацију долара и расцјепкати међународни монетарни сустав, изјавила је у разговору за Фајненшел Тајмс дужносница Међународног монетарног фонда (ММФ) Гита Гопинат.

Руси објавили снимку како се уништавају оклопна возила
Руско министарство обране објавило је снимку како њихови Ка-52 хеликоптери уништавају украјинска оклопна возила.

Избјеглице из Мариупоља: Могли смо остати и умријети

Украјинске избјеглице из Мариупоља, града који је проживио честе и снажне нападе руске војске, за ББЦ описали су што су протекли дана доживјели у лучкоме граду.

Кличко: Зеленски је отпутовао у Њемачку
Градоначелник Кијева Виталиј Кличко објавио је на Твитеру да је предсједник Володимир Зеленски отпутовао на састанак у Њемачку.

"Данас је врло важно ујединити све снаге и консолидирати позицију и дјеловање наших партнера", објавио је Кличко.

Руси и даље гранатирају Чернихив 
Руси настављају гранатирати Чернихив унаточ најавама Москве да ће смањити војно дјеловање у том подручју.

Високи дипломат ЕУ: Путин је мислио да ствари иду боље него што стварно иду
"Путин је мислио да ствари иду боље него што стварно иду. То је проблем када се окружите с мушкарцима који вам само говоре 'да' или само сједите с њима на крају врло дугог стола", рекао је за Ројтерс високи дипломат из ЕУ.

Руским војницима је речено да судјелују у војној вјежби прије инвазије на Украјину, али су морали потписати документ којим се проширују њихове дужности, рекла су двојица еуропских дипломата.

"Били су заведени, лоше обучени, а онда су стигли и Украјину гдје су их дочекале Украјинке које су изгледале као њихове баке и викале им да иду кући", додао је један од дипломата.

"Тренутно нема знакова да би ситуација могла потакнути побуну унутар руске војске, али ситуација је непредвидљива и западне силе се надају да ће несретни људи проговорити", рекао је високи еуропски дипломат Ројтерсу.

БХРТ