БИЋЕ РАКИЈЕ И СУВИХ ШЉИВА И ОВЕ ГОДИНЕ :: Semberija INFO ::

 

БИЋЕ РАКИЈЕ И СУВИХ ШЉИВА И ОВЕ ГОДИНЕ


Ако буде добра година, мајевички воћари потрудили су се, да и ове године буде добар род воћа. Чим су временски услови дозвољавали, воћари су кренули са кречењем и окопавањем и прихраном воћки, нарочито шљивика, па је права љепота погледати уређене мајевичке воћњаке.

Кречење воћака, тврде воћари, је стара мјера која се још увијек примењује, а овом мјером штити се кора од током хладног периода, нарочито од мразева и штеточина.


Бијела боја креча одбија и сунчеве зраке, смањује нагло загријавање и тиме спечава стварање пукотина на стаблима. Кречење успорава кретање сокова у воћкама и одлаже почетак вегетације, што помаже у избјегавању раних пројлећних мразева који могу бити погубни за род.

Смјеса за премазивање треба да има што интензивнију бијелу боју, па је непотребно у њу додавати говедју балегу и иловачу’’, препоручују стручњаци.


Кречење утиче и на маховину и лишајеве, јер масовна појава лишајева и маховине, сигнал да је биљка или у неповољним условима или је у слабој кондицији.

Воћари знају да је јако важно окопавање око стабала и ђубрење биљке. Ђубрење воћњака потребно је обављати на основу хемијских анализа земљишта, а воћке се могу прихрањивати вјештачким и органским ђубривима.

Посљедњих година, интензивни засади воћа, због великих суша, су готово незамисливи без система за наводњавање. Наводњавање помоћу система „кап по кап” је најефикасније, најекономичније, па је највише у употреби у новим засадима.

-Дешава се да воће одлично роди, али због велих суша, када за развој плода и зрење треба воде, вегетација не може како би требало да дође до краја. Плодови су слабијег квалитета И опадају прије зрења’’, каже један искусни мајевички воћар.

Semberija info