ФАРМЕРИ УПОЗОРАВАЈУ ДА БЕЗ ПОВЕЋАЊА ОТКУПНЕ ЦИЈЕНЕ СИРОВОГ МЛИЈЕКА НЕЋЕ ОПСТАТИ :: Semberija INFO ::

 

ФАРМЕРИ УПОЗОРАВАЈУ ДА БЕЗ ПОВЕЋАЊА ОТКУПНЕ ЦИЈЕНЕ СИРОВОГ МЛИЈЕКА НЕЋЕ ОПСТАТИ


Foto
Позивамо све произвођаче млијека у Босни и Херцеговини да своје млијеко не дају испод 0,95 марака, поручили су из Удружења пољопривредних произвођача – мљекара Српске.
Из овог удружења наглашавају да цијене млијека у трговинама излазе и на скоро двије марке.
 
– С друге стране, малим произвођачима, који имају пар крава, плаћа се мизерних 0,5-0,6 КМ по литру пуномасног млијека.  Па флашица воде од 0,33 литра је двије КМ у кафани – каже предсједник Управног одбора поменутог удружења Милорад Арсенић, који истиче да су произвођачи млијека прошлу годину завршили са губитком по грлу најмање 343,3 КМ.
 
– Значи, десет крава 3.433 КМ. И то је без цијене нашег рада. У међувремену, дошло је до раста свих инпута мљекарске производње и преко 400 одсто. Цијене појединих минералних ђубрива су отишле са 500 на преко 2.200 КМ по тони. Страшна је прича са сојом, концентратима, премиксима. Према посљедњој рачуници, губитак у овој и наредној години, јер овом сјетвом спремамо услове за наредну годину, износи 1.727 КМ по музној крави – рачуница је мљекара који поручују да је, с друге стране, цијена сировог млијека остала скоро иста.
 
– Да бисмо очували мљекарски сектор, у овом моменту откупна цијена сировог млијека мора расти и минимална откупна цијена мора да буде 0,95 КМ. А увознога неће бити сто посто за ове паре које ми нудимо. Кад странци буду знали да је домаћа производња млијека угушена, тек ћемо тада видјети пошто ће бити увозно млијеко. Као што сад видимо колика је цијена брашна и других животних намирница – каже Арсенић и додаје да је на сједници Управног одбора Удружења пољоприведних произвођача – мљекара РС донесена одлука да мљекари фактуришу  испоручено млијеко за март у износу од минимално 0,95 КМ.

(Српска Инфо)