ГРАЂЕВИНАРСТВУ У БИХ ПРИЈЕТИ КОЛАПС :: Semberija INFO ::

 

ГРАЂЕВИНАРСТВУ У БИХ ПРИЈЕТИ КОЛАПС


- Несташица репроматеријала у грађевинском сектору, ако потраје, а све су претпоставке да хоће, могла би довести до колапса грађевинарства у БиХ, јер због кризе у Украјини долази до несташице и раста цијена широког спектра сировина за грађевинарство, а међу њима и ексера и шрафова.

Наиме, како преносе свјетски медији, због санкција против Русије, у Њемачкој је присутнија несташица ексера и шрафова на грађевинама, а грађевинарима велики проблем представљају и растуће цијене. Како су раније навели у Удружењу њемачке грађевинске индустрије, не може се више предвидјети да ли ће бити довољно материјала за све грађевинске радове у Њемачкој.

Миле Петровић, секретар Удружења грађевинарства и индустрије грађевинског материјала при Привредној комори РС, за "Независне новине" рекао је да је поскупљење грађевинског материјала почело с почетком 2021. и потрајало је током цијеле године.

"Тренд поскупљења и несташице у великој мјери успорио је раст грађевинског сектора, али је континуирано снабдијевање у протеклих неколико мјесеци било обезбијеђено. У претходних неколико дана дошло је до додатног поскупљења грађевинског материјала, а у највећој мјери жељеза, које је уједно и врло тешко набавити", казао је Петровић.

Додао је да произвођачи грађевинског материјала као један од основних разлога наводе повећање трошкова производње на које утиче повећање цијена сировина на тржишту.

"Поред челика, највећи раст цијена биљежи се код производа чија је основна сировина нафта и нафтни деривати. Не смијемо заборавити ни индиректни утицај на нова поскупљења, као и несташицу, јер нисмо имали значајан директан увоз усљед ратних дешавања у Украјини, јер су испоруке челика ка Европи онемогућене и водеће европске економије акумулирају залихе како би обезбиједиле стабилност сектора", навео је Петровић.

Истакао је да је поскупљење упоредо праћено несташицом грађевинског материјала, а реално је очекивати у будућем периоду да ће се овакво стање наставити све док не дође до коначне стабилизације тржишта.

"Основни разлози за повећање цијена грађевинског материјала су раст цијена сировина због смањене производње, раст цијена нафте, криза у Украјини, као и раст потражње због повећаног обима градње", закључио је Петровић.
Борко Ђурић, директор грађевинског предузећа"Крајина", казао је да је несташица ексера и шрафова најмањи проблем грађевинског сектора у БиХ, јер, како наводи, већи проблем је набавка грађевинског челика.

"То готово нико и не продаје, јер нема ни увоза, ни производње, ни продаје. Ако ово потраје, а сви су изгледи да ће потрајати, несташица ће погодити грађевинаре због којег ће грађевинарство стати", рекао је он.

Додао је да мало ко код нас има велике залихе ових материјала, јер се, када је тржиште уредно, материјали набављају за наредних мјесец или два.

"Колико ми је познато, мало је оних који имају довољно залиха за завршетак објеката који су започети и због тога ће се сигурно већина оних који се баве грађевинарством брзо суочити с тим проблемом", навео је Ђурић.

Истакао је да више није ни у питању колико сировине коштају, него је питање да ли ће тога бити.

"Већина полупроизвода и сировина за извлачење грађевинског челика набављана је из Украјине и Русије", казао је Ђурић.

Навео је примјер да компанију "Нови Јелшинград", која је у власништву предузећа"Крајина", партнери из Аустрије више не питају за цијену производа, већ да кажу да би платили и вишу цијену, само да се посао обави.

"Рекли су нам: 'Не питамо за цијену, покажите нам фактуре колико сте платили и само покушајте да испоштујете уговорене обавезе.' Питали су још колико посла можемо преузети да урадимо у континуитету, јер код њих материјала буквално нема", навео је Ђурић.

Да је и код нас већ примјетна несташица ексера и шрафова, за "Независне новине" потврдили су у компанији "ПО-НЕ" из Брчко дистрикта, гдје су навели да је ситуација критична, јер не знају одакле да набаве сировине.

Како је казао Нефаир Побрић, власник и директор компаније "ПО-НЕ", која се бави производњом ексера и шрафова, несташица је репроматеријала који се у БиХ не производе те да се већ и код нас осјети проблем несташице ексера.
"Цијене репроматеријала су порасле, а у односу на прошлу годину цијене сировина су више и до 85 одсто", рекао је Побрић.

Додао је да, нажалост, то није крај расту цијена репроматеријала те да се и убудуће очекује скок цијена.

"Тешко је рећи шта би то домаће компаније требало да ураде да се извуку из ове ситуације. Морале би се можда везати за домаће жељезаре и ту направили ланац, да бисмо макар ту имали предност. Жељезаре већим дијелом извозе жељезо, а за домаће тржиште остане сасвим мало сировина", казао је Побрић.

Есмин Хоџић, директор компаније "Абена" из Сарајева, која се бави производњом ексера, тренутну ситуацију је оцијенио као катастрофалну, јер су, како истиче, цијене 100 одсто више у односу на годину раније.

"Сваки дан цијена се мијења. Материјала имамо, мало нам је ситуација са жељезом критична, јер нигдје у БиХ не можемо да га нађемо, једино га имају они који су имали лагер, а нико други не може да га увезе зато што је поскупио и превоз, а и само жељезо", рекао је Хоџић.

Додао је да је цијена килограма ексера прије двије године била 1,4 КМ плус ПДВ, а сада је три КМ плус ПДВ.
 
(Независне)