ДИРЕКТОР УДРУЖЕЊА БАНАКА БИХ САВЈЕТУЈЕ КАКВЕ КРЕДИТЕ ТРЕБА УЗЕТИ :: Semberija INFO ::

 

ДИРЕКТОР УДРУЖЕЊА БАНАКА БИХ САВЈЕТУЈЕ КАКВЕ КРЕДИТЕ ТРЕБА УЗЕТИ


Foto: Ilustracija
Каматне стопе неће расти ове, а сигурно ни до краја наредне године упркос високој стопи инфлације, оцјењује за Српскаинфо Берислав Кутле, директор Удружења банака БиХ.

Имајући у виду догађања у свијету, јасно је да би, како каже, требало повећавати каматне стопе.
 
– Међутим, треба имати на уму двије чињенице. Једна је да Европска централна банка неће повећавати каматне стопе ове године, а сигурно ни у наредној години без обзира на инфлацију. Зашто? Па, зато што је Европска централна банка дала пуно новца у оптицај без покрића, око 700-800 милијарди евра годишње. Тај новац уништава новац дугорочно оних који раде, а они краткорочно купују мир – објашњава Кутле.
 
Тако се, како каже, вриједност Еурибора, који се веже за каматне стопе у банкама, неће мијењати.
 
– С друге стране, банке у Босни и Херцеговини имају пуно веће изворе новца, пуно веће депозите него што је потражња за кредитима. Муку муче како да пласирају новац; немају могућности не зато што не би хтјеле, па и немају могућности да повећавају каматну стопу – наводи Кутле.
 
Каже да је у оваквој ситуацији, ако има потребе за дугорочнијим задуживањем, боље узети кредит с фиксном каматом, па макар он био и скупљи, јер је тешко очекивати ниже каматне стопе.
 
Укупни пласирани кредити грађанима у БиХ на крају првог мјесеца ове године, по подацима Централне банке БиХ, износе око 10,39 милијарди конвертибилних марака. Депозити становништва истовремено износе 14,75 милијарди марака.

(Српска Инфо)