ЕКСПЛОДИРАЛЕ ЦИЈЕНЕ СТАНОВА У РС, КВАДРАТ И ДО 5.500 КМ :: Semberija INFO ::

 

ЕКСПЛОДИРАЛЕ ЦИЈЕНЕ СТАНОВА У РС, КВАДРАТ И ДО 5.500 КМ


Foto
Цијене станова у Бањалуци експлодирале су у посљедњих неколико мјесеци, па је квадрат немогуће наћи испод 2.100 КМ, а цијене иду и до вртоглавих 5.500 марака у центру града. Без обзира на то, потражња за становима у највећем граду Српске и даље је већа од понуде, а цијене грађевинског материјала расту, што ће условити да квадрат буде још скупљи.

Најскупљии станови су у самом центру града и то код зграде Управе за индиректно опоретивање (УИО) БиХ, у популарно названој „рупи“ гдје квадрат кошта 4.500 КМ и код Инвестиционо – развојне банке (ИРБ) РС, гдје се квадрат креће 5.000 и 5.500 КМ.
 
У насељу Ада цијене су око 2.500 КМ по квадрату, у Буџаку 2.600 КМ, на Старчевици и Паприковцу станови се продају по цијени од 2.800 КМ по квадрату, у Новој Вароши око 3.500 КМ.
 
У Агенцији „Ремаx“ за ЦАПИТАЛ кажу да је тренутно најјефтинији квадрат у новоградњи у Бањалуци могуће наћи у насељу Нова Старчевица гдје кошта око 2.100 КМ.
 
Међутим, наглашавају да је ријеч о згради која је при крају и да материјал није плаћан по садашњим цијенама, што значи да би већ квадрати у новим зградама могли бити знатно скупљи.
 
„Без обзира на сва градилишта понуда је још мања од потражње и самим тим цијене одмах расту. Други фактор је, наравно, поскупљење материјала које је примјетно од краја прошле године. Цијене су скоро на мјесечном нивоу у порасту и само су од почетка ове године повећане за неких 200 КМ по квадрату“, казала је за ЦАПИТАЛ Ирена Трнинић из „Ремаxа“.
 
Истиче да ће цијене и у наредном периоду сигурно ићи горе јер грађевински материјал поскупљује, а тражња расте. Додала је да су станови до 50 квадрата и даље најтраженији, док су најпопларније локације Нова Варош, Борик, центар.
 
Казала је да су цијене и у другим градовима Српске у порасту иако је Бањалука далеко најскупља.
 
Ђурић: Цијене ће бити још веће

Директор Грађевинског предузећа „Крајина“ Борко Ђурић каже за ЦАПИТАЛ да ће се тренутне цијене, ма колике оне биле, тешко одржати на овом нивоу с обзиром на енормно поскупљење енергената и репроматеријала.
 
„У посљедња три – четири мјесеца челик је поскупио скоро сто посто и сва поскупљења иду ланчано тако да о смањењу цијена нема ни говора. То  је нереално и у овом општем тржишном лудилу врло је проблематично прогнозиорати шта ће се дешавати у времену пред нама. Једно је сигурно, по којој год цијени се станови сада продају, нови се неће моћи направити за тај новац“, казао је Ђурић.
 
Он је истакао да је разлог због којег још постоји извјесна тражња тај што људи покушавају да заштите вриједност свог новца улажући га у некретнине.
 
„Због свега што се тренутно дешава дошло је до неповјерења у банкарски сектор и људи бјеже са својим новцем у некретнине, првенствено станове. С друге стране, увијек постоји један број оних који морају и требају задовољити своје потребе у том погледу“, рекао је Ђурић.
 
Међутим, истиче и да није реално дугорочно очекивати велику тражњу јер ће се уштеђевина са којом људи располажу у једном моменту истопити, док је питање колико ће људи који имају реалне потребе за рјешавањем стамбеног питања моћи да обезбиједи изворе финансирања.
 
„Такође, постоји и трећи проблем, а то је што се сада сви покушавају бавити овим послом и продају и узимају авансе, чак и док је све још ливада и овце на њој пасу. То ће сигурно произвести већу количину некретнина него што реално тржиште може прихватити“, нагласио је он.
 
Секретар Удружења грађевинарства и индустрије грађевинског материјала при Привредној комори РС Миле Петровић истиче да је грађевинарство у сектору станоградње у задњих пар година у апсолутној експанзији и да се на свим локацијама тражи стан више, иако су цјене више него у претходним годинама.
 
„Потражња је и даље јако велика као и у претходном периоду. Такође, и инвеститори се налазе у једном незавидном положају јер станове продају у старту градње и склопе уговоре са купцима, а цјене свих улазних параметара „дивљају“ тако да су у претходном периоду инвеститори трпили ово оптерећење“, рекао је Петровић.

Инвеститори спуштају цијене
 
Власник агенције „Сензор некретнине“ Манојло Поповић каже за ЦАПИТАЛ да је  у центру града у новоградњи могуће купити стан за 3.000 КМ по квадрату, док је на удаљенијим локацијама то за пар стотина марака јефтиније.
 
„Тачно је да инвеститори покушавају да постигну цијену од 4.000 КМ, али на крају спусте цијену на 3.000 КМ. Стара градња у центру је сада отприлике 2.200 КМ, а новоградња око 3.000 марака по квадрату. Цијене су значајно веће у односу на прошлу и претпрошлу годину, али су и нешто ниже у односу на прије мјесец дана“, тврди Поповић.

(Цапитал)