ИЗВОЗ ИЗ СРПСКЕ ОБОРИО РЕКОРД У ЈАНУАРУ :: Semberija INFO ::

 

ИЗВОЗ ИЗ СРПСКЕ ОБОРИО РЕКОРД У ЈАНУАРУ


Република Српска у јануару 2022. године извезла је робу и услуге у вриједности од 372.429.000 КМ, што је за чак 110.865.000 КМ више него у јануару прошле године и за 80.810.000 КМ више негу у јануару 2018. године , који је био рекордан.

Истовремено , Република Српска биљежи и раст увоза који је ове године у јануару износио 393.728.000 КМ или 112.681.000 КМ више у односу на јануар 2020. године , међутим, како истичу економисти, оно што је добро јесте да је покривеност увоза извозом све већа те да је посебно извоз све већи. У јануару ове године покривеност увоза извозом износила је 94,6 одсто и само је била већа у јануару 2018. године , када је износила 101 одсто.

"Показатељ о расту извоза који је за готово половину већи него у јануару претходне године знак је раста конкурентности наше привреде на тржишту Европе. Ситуација у вези са трајањем проблема у глобалном ланцу вриједности, за које процјене указују да ће трајати цијелу 2022. годину , позитивно утиче на наше извознике. Раст цијена робе и услуга позитивно утиче на раст извоза. Ако се овакви трендови наставе, извоз Републике Српске ће износити преко шест милијарди КМ. Имамо ситуацију да су јавни приходи у јануару већи за трећину, да је извоз већи за 40 одсто", рекао је Саша Стевановић, економиста, истовремено наглашавајући да је кључно питање како пронаћи рјешење да овај раст извоза осјете грађани и њихове породице.

Осим рекорда у јануару, Република Српска, када је ријеч о извозу у 2021. години , извезла је највише робе од свог постојања и то 4,4 милијарде КМ или 1,035 милијарди КМ више него годину раније.

"Раст извоза који је забиљежен прошле године је настављен и то треба да нас радује. Упркос свим потешкоћама са којима се сусрећу привредници, а то је недостатак квалитетне радне снаге, мањак сировина и репроматеријала те раст енергената, извоз наставља да расте и то је нешто што је добро и показује стање у економији. Јачина једне економије управо се мјери кроз извоз", рекао је Владимир Благојевић, портпарол Привредне коморе Републике Српске.

Он наглашава да су привредници суочени и са проблемом набавке сировина, јер се од њих тражи да количине резервишу шест мјесеци или чак годину дана унапријед и да све то плате авансно те да су због инфлације и под притиском повећања плата, што свакако утиче на њихово пословање.

"Треба да будемо поносни на раст извоза. Већи извоз из Републике Српске је и посљедица опоравка нама најзначајнијих тржишта на којима расте тражња. Резултати, који су добри, били би и бољи да није било проблема са репроматеријалом и цијенама енергената", нагласио је Благојевић.

У Привредној комори Републике Српске истичу да посебно радује чињеница да је извоз у прошлој години био већи него у 2018, која је била рекордна од постојања Републике Српске те да поређења са 2020. годином нису реалан показатељ с обзиром на пандемију вируса корона и кризу која је настала.

У односу на рекордну 2018. годину , извоз из Републике Српске прошле године већи је за чак 673 милиона КМ.

​(Независне)