КЛИМАТСКЕ ПРОМЈЕНЕ: ЛОНДОН ЋЕ БИТИ ПОТОПЉЕН :: Semberija INFO ::

 

КЛИМАТСКЕ ПРОМЈЕНЕ: ЛОНДОН ЋЕ БИТИ ПОТОПЉЕН


Foto
Лондон - Постоји значајан ризик од утапања Лондона јер се повећава опасност од великих поплава у граду због климатских промјена.

Према извјештају радне групе Лондонског савјета објављеном овог мјесеца, опасност је посебно озбиљна јер не постоји општи план или овлашц́ења за рјешавање све вец́е опасности од поплава у граду.

Како поплаве постају све учесталије како глобално загријевање постаје све више, сада постоји реалан ризик да би Лондон могао да примити далеко вец́а разарања услијед поплава површинских вода.

Радна група је раније представила свој извештај Лондонским савјетима, међустраначкој групи која представља 32 општине главног града.

Показало се да су најгоре послједице поплава примјец́ене на сјеверу и истоку града, додајуц́и да није јасно “да ли становници ризичних подручја разумију ниво ризика са којим се сада суочавају и како да реагују”.

Ову тачку је истакао Боб Ворд, замјеник предсједника Лондонског партнерства за климатске промјене.
“Сада постоји стварна опасност од утапања људи, посебно у подрумским становима ако се велика поплава догоди усред ноц́и”, рекао је он.

“Проблем је посебно забрињавајуц́и јер немамо појма колико људи живи у подрумима у Лондону”, додао је он, преноси Гардијан.

Извештај такође упозорава да “Лондон има све вец́у површину непропусне површине и да се још увек у суштини ослања на викторијански систем одводње који није дизајниран да се носи са садашњом и предвиђеном будуц́ом популацијом града”.

У њему је истакнута чињеница да у Лондону не постоји јединствена организација задужена за борбу против поплава површинских вода и да нема средстава за управљање ризиком и недостатак разумјевања ризика које представљају поплаве површинских вода.

Опасност са којом се град суочава је наглашена док научници Међувладиног панела за климатске промене (ИПЦЦ) припремају коначан нацрт извјештаја који описује како нације морају да се прилагоде како би избјегле најгоре послједице промјена у учесталости олуја и временским обрасцима до којих ц́е доц́и у наредним годинама.

Влада је прошлог мјесеца објавила своју трец́у петогодишњу процјену ризика са којима се Британија суочава због промјене климе и насликала будуц́ност драстичних поремец́аја и скупих утицаја. Показало се да ц́е климатска криза вјероватно избрисати најмање 1% годишње економије Велике Британије до 2045. ако се дозволи да глобалне температуре порасту за 2Ц (3,6Ф).

Поремец́ај производње хране и инфраструктуре ц́е вјероватно коштати више од милијарду фунти годишње, упозорава се у извештају. Све у свему, процјењено је да ц́е најмање осам области ризика коштати више од милијарду фунти годишње до 2050.

Групе за заштиту животне средине реаговале су на владин извештај упозорењем да показује да министри морају да предузму хитније мјере како би одбранили земљу од ефеката климатских промена, преноси Б92.

“Овај извештај јасно показује да ц́е чак и скромна повец́ања глобалне температуре имати дубок утицај на сваки аспект наших живота”, рекао је Даг Пар, директор организације за животну средину Гринпис.

“Адаптација више не може бити накнадна мисао. Дјеловање на климатским промјенама свих врста треба да буде у средишту владине политике и програма.”

(Глас Српске)