Свјетске силе: Нуклеарног рата никада не смије бити :: Semberija INFO ::

 

Свјетске силе: Нуклеарног рата никада не смије бити


Foto: Ilustracija
МОСКВА - Кина, Француска, Русија, Велика Британија и САД издале су заједничко саопштење у којем су потврдиле противљење употреби нуклеарних арсенала у офанзивне сврхе.
Свјетске силе обећале су да ће заједно радити на нуклеарном разоружавању.

"Потврђујемо став да се у нуклеарном рату не може побиједити и да се он никада не смије водити. С обзиром да нуклеарна употреба има далекосежне посљедице, такође потвруђујемо став да нуклеарно оружје – док год постоји – треба да служи одбрамбеним циљевима, да треба да одвраћа од агресије и спречава рат", наводи се у саопштењу.

У саопштењу се истиче да ће потписнице саопштења наставити да поштују "билатералне и мултилатералне споразуме о неширењу оружја, разоружавању и контроли наоружања", уз тврдњу да ниједна од нуклеарних ракета није усмјерена ка било којој земљи, јавила је "Раша тудеј".

Пет нуклеарних сила (П5) нису једине земље у свијету које посједују атомско наоружање. Индија и Пакистан посједују такво оружје, а сматра се да и Израел има нуклеарни арсенал. Сјеверна Кореја такође је тестирала неколико нуклеарних направа.

Саопштење је објављено у вријеме када су односи између нуклеарних сила на историјски ниском нивоу. Русија и САД се већ дуго препиру због размјештања америчких ракета у Европи, а амерички посланици оптужују Москву да планира инвазију на Украјину, што је Кремљ негирао. Поједини чланови Конгреса САД чак су позвали и на нуклеарни рат у случају наводне руске инвазије на Украјину.

САД нису пред разговоре НАТО-а и Русије говориле о уклањању својих нуклеарних ракета из Европе, а бјелоруски предсједник Александар Лукашенко наговијестио је да би Бјелорусија могла да уступи територију за размјештање руских ракета.

Осим тога, САД тврде да Кина "драматично повећава залихе нуклеарног оружја".