РАСТ ЦИЈЕНА НАПУНИО КАСУ ДО ВРХА :: Semberija INFO ::

 

РАСТ ЦИЈЕНА НАПУНИО КАСУ ДО ВРХА


- Знатно повећање стопе увоза, а што само по себи подразумијева и већу наплату увозних дажбина, те раст крајње потрошње и ПДВ прихода у унутрашњем промету довели су дога да током ове године Управа за индиректно опорезивање БиХ прикупи више од осам милијарди марака, по први пут од свог успостављања.

Каже ово за “Глас Српске” портпарол Управе за индиректно опорезивање БиХ, Ратко Ковачевић, коментаришући посљедње финансијске резултате ове службе, а који су показали како је током ове године, а закључно с крајем прошле седмице, на јединственом рачуну прикупљено укупно 8,37 милијарди марака, 1,14 милијарди више у односу на прошлу и 386 милиона више од досадашње рекордне 2019. године.

- Анализе су показале како је дошло до знатног раста ПДВ прихода у унутрашњем промету, а што значи и крајње потрошње. Вјерујем како је на то у великој мјери утицао и знатан број долазака наших људи из дијаспоре - истакао је Ковачевић.

На ове резултате, како је појаснио, у знатној мјери утицала је и већа финансијска дисциплина, јер су и порески обвезници у својим пријавама приказали и уплатили више ПДВ-а, а што је у коначници довело до тога да порески приходи прикупљени од стране ове управе, буду већи за око 15 одсто.

Поред тога, и приходи од акциза били су већи, а због повећане потрошње нафтних деривата у односу на ранију годину.
- Дошло је и до раста цијена горива. Самим тим и по том основу повећани су порески приходи, јер нису исти намети када је цијена горива на бензинским пумпама 1,5 марака или рецимо 2,3 КМ по једном литру. Поред тога, смањено је и црно тржиште, те повећано реално тржиште цигарета - навео је Ковачевић.   

Економиста Александар Љубоја, пак, сматра како су објашњења надлежних из УИО БИХ вјешто упакована, те да не осликавају баш најбоље стање ствари у земљи.

- Истина има поменутог повећања унутрашње потрошње, али само у односу на прошлу годину. Ако се направе поређења с неким претходним годинама видјећемо да је она у паду. Они су само искористили једну статистичку манипулацију како би оправдали одређене податке. Пунија каса је резултат раста цијена којем се и данас не види крај. Узмите само у обзир колико су скочиле цијене свих енергената или рецимо јестивог уља и све ће вам бити јасно - каже Љубоја. 

Љубоја сматра како је и повећање стопе наплате ПДВ-а, резултат, прије свега, бољег и ажурнијег рада судова, али и већег броја подигнутих тужбених захтјева за наплату пореза, од стране УИО БиХ. 

-  Мислим да су и судови у доброј мјери допринијели већој наплати ПДВ-а, али се и помало искристалисала крвна слика привреде, а поготово у ово вријеме короне. Опстала су рентабилна предузећа која редовно измирују своје обавезе, а нестала она која су била, да тако кажем, нездрави дио ткива - додао је Љубоја.
 
(Глас Српске)